vineri

26 aprilie, 2024

13 august, 2019

În iunie, comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut pentru prima dată din iulie 2016 încoace, înregistrând cea mai slabă evoluţie din ianuarie 2016 încoace, potrivit raportului citat.

Indicatorul arată o scădere în termeni nominali cu 2,8% față de iunie 2018 și cu 9,5% în iunie față de mai 2019, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Dificultăți rău prevestitoare

Contraperformanţa are loc „pe fondul resimțirii tensiunilor comerciale globale și a provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic intern, explică analistul Andrei Rădulescu în raportul BT.


Totodată, evoluția comenzilor pentru a cincea lună consecutiv sub ritmul potențial al sectorului confirmă „maturitatea ciclului investițional post-criză în sfera industriei”.

Altfel spus, industria dă semnale că economia se apropie de momentul declinului, dacă nu chiar de recesiune.

„Declinul comenzilor de bunuri de capital (cu 2,9% an/an) și de bunuri intermediare (cu 4,4% an/an) exprimă perspectiva unui climat investițional dificil în industria prelucrătoare internă în a doua jumătate a anului curent”, spune Andrei Rădulescu (FOTO).


Avertismentul cel mai acut al scăderii cererii externe, ca urmare a tensiunilor globale, este inclus în scăderea comenzilor de bunuri intermediare, de exemplu de subansmable auto pentru industria de profil germană.

În schimb, „mix-ul relaxat dar nesustenabil de politici economice ” guvernamentale a continuat să stimuleze consumul intern, după cum arată creșterea comenzilor de bunuri de uz curent cu 0,8% an/an, respectiv cea a comenzilor de bunuri de folosință îndelungată cu 7,7% an/an în iunie.

Cum se pot rata oportunităţile

Scenariul macroeconomic central BT prevede o creştere a investițiilor productive în economia națională „cu dinamici medii anuale de 4,1% în 2019, 3,2% în 2020 și 3,5% în 2021”.

Totodată, însă, fără schimbarea politicilor economice şi fără reforme structurale, nici măcar în ciclul economic următor nu va fi realizat „potenţialul ridicat pentru dinamizarea investițiilor pe plan intern”, spune raportul citat.

Concretizarea potenţialului este „dependentă, în primul rând, de ameliorarea mix-ului intern de politici economice (inclusiv accelerarea reformelor structurale)”.

Dinamica investițiilor productive pe plan intern în ultimii cinci ani a fost una lentă, inferioară celei înregistrate la nivelul Zonei Euro (principalul partener economic).

Câştigurile Semestrului 1

Pe întreg semestrul 1 / 2019, comenzile noi au rămas cu o creştere de 5,4% faţă de S1 / 2018, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,9%), industria bunurilor de capital (+6,7%), industria bunurilor intermediare (+3,2%) şi în industria bunurilor de uz curent (+3,2%) – spune INS.

Cele mai dinamice ramuri ale industriei prelucrătoare în semestrul I au fost:

  • „fabricarea altor mijloace de transport” (33,7% an/an),
  • construcții metalice și produse din metal (11.5% an/an)
  • mașini, utilaje și echipamente (9,8%an/an),
  • calculatoare, produse electronice și optice (6,8% an/an),
  • farmaceutică (5,3% an/an), potrivit datelor INS procesate de BT.

.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: