joi

28 martie, 2024

29 septembrie, 2011

Ţările membre ale Uniunii Europene care fac raportări economice frauduoase, care să inducă în eroare Comisia Europeană, vor fi amendate cu 0,2% din produsul lor intern brut, potrivit Pachetului legislativ privind Guvernanţa Economică în UE, adoptat miercuri de Parlamentul European.

Pachetul de şase legi – denumit Six Pack – era discutat de aproape un an şi fusese adoptat la niveul statelor membre, iar în urma votului acordat de eurodeputaţi se va putea aplica.

Astfel, Comisia Europeană va putea sancţiona mai rapid statele UE considerate prea tolerante sau indisciplinate financiar.


În ansamblu, pachetul privind guvernanţa economică consolidează Pactul de stabilitate şi creştere şi aduce un control mai bun şi mai timpuriu al deficitelor şi datoriilor. 

Amenzile vor fi prin blocarea unor fonduri depuse în prealabil de state în nişte conturi.

Votul din PE a avut loc la două săptămâni după ce câteva state membre, conduse de Franţa, au renunţat la a mai promova o prevedere potrivit căreia avertizarea unei ţări să aibă acordul Consiliului.

Ce prevede noul pachet legislativ european:

  • Statele din zona euro nu vor mai putea să ignore avertismentele Comisiei Europene privind corectarea politicilor lor bugetare, iar contraveninenţii vor fi obligate să-şi remedieze mai repede politicile economice defectuoase. Astfel, se introduce sancţiune privind depozitul prin aplicarea unei dobânzi de 0,1% din PIB în cazul în care un stat membru nu acţionează conform recomandărilor pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice.
  • Sporirea transarenţei şi a responsabilităţii statelor, fapt care ameliorează calitatea şi corectitudinea statisticilor, asigurându-se că acestea sunt colectate independent. Aici se introduce o nouă amendă, de 0,2% din PIB,  în cazul prezentării de statistici frauduloase de date privind deficitele şi datoria. În plus, creşte independenţa organismelor de statistică.
  • Deciziile Comisiei Europene sunt adoptate dacă statele din zona euro nu obţin o majoritate pentru a le respinge.
  • Guvernele nu vor putea nici să opteze pentru inacţiune în cazul abaterilor, deoarece avertismentul va fi emis în cazul în care Consiliul European nu votează în 10 zile de la propunerea Comisiei. În cazul în care Consiliul votează împotriva propunerii CE, rezultatul votului va fi făcut public, iar Consiliul va trebui să ofere Parlamentului European o explicaţie publică.
  • Parlamentul European a mai cerut Comisiei Eurpene să ia în considerare şi ţările cu surplusuri mari de cont curent, nu numai pe cele cu deficite, ca posibilă cauză a unui dezechilibru macroeconomic. Astfel, Comisia va trebui să ia în considerare ţări ca Germania sau Olanda în privinţa cauzelor unor dezechilibre.
  • Introducerea oficială a semestrului european la evaluarea bugetelor naţionale pentru coordonarea politicilor economice.
  • Stabilirea unui cadru legal pentru supravegherea programelor de reformă naţionale
  • Comisia Europeană va putea solicita furnizarea mai multor informaţii decât era prevăzut anterior şi prin instituirea de misiuni de supraveghere în statele membre
  • Procesele de negociere socială şi acordurile de calculare a salariilor vor fi mai protejate în formularea recomandărilor din partea Comisiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: