Șapte state europene, printre care Marea Britanie și Germania, au cerut Uniunii Europene, într-o scrisoare deschisă, intensificarea eforturilor de a combate importurile de oțel ieftin din state precum Rusia și China, avertizând că industria se confruntă cu ”un risc iminent de prăbușire”, potrivit Financial Times.
Miniștrii de economie din șapte state producătoare de oțel – Germania, Italia, Marea Britanie, Franța, Polonia, Belgia și Luxemburg – au semnat o scrisoare comună prin care le cer oficialilor de la Bruxelles să ia măsuri mai ample pentru combaterea practicilor comerciale neloiale și pentru asigurarea unei competiții echitabile în sectorul siderurgic.
Scrisoarea vine în contextul în care industria siderurgică din Europa a pierdut circa o cincime din forța de muncă de care dispunea în 2008. Prăbușirea prețurilor internaționale a lovit producătorii de oțel din toată lumea, mulți dând vina pe China pentru ieftinirea drastică a exporturilor. Tata Steel a anunțat recent că va disponibiliza peste 1.000 de angajați din Marea Britanie.
”Uniunea Europeană nu mai poate rămâne pasivă când pierderile de locuri de muncă și închiderea unor combinate siderurgice arată că există un risc semnificativ și iminent în sectorul siderurgic european”, se arată în scrisoarea datată vineri.
(Citiți și: ”SUA avertizează UE cu privire la acordarea statutului de economie de piață Chinei”)
”Comisia ar trebui să utilizeze pe deplin și în timp util întreaga gamă de instrumente de politică comercială de care dispune UE”, se mai arată în document.
Semnatarii cer Comisiei să impună măsuri acolo unde există ”amenințarea unor prejudicii”. Ei solicită totodată o reformă a instrumentelor de protecție comercială pentru a face procesul mai rapid, mai transparent și mai eficient, precum și o investigație asupra produselor laminate importate din China.
”Nu ar trebui să așteptăm până când prejudiciile practicilor neloiale să devină ireversebile pentru industrie”, se arată în scrisoare.
Inițiativa aparține ministrului francez al Economiei, Emmanuel Macron, și vine la doar câteva zile de la solicitarea făcută de comisarul european pentru comerț Chinei de a pune capăt supraproducției din industria siderurgică. Cecilia Malmstrom a precizat că executivul european va deschide trei noi investigații anti-dumping cu privire la produse de oțel importate din China.
Comisia susține că a propus modernizarea instrumentelor de apărare a comerțului în 2013, amendamentele fiind depuse Consiliului Miniștrilor din UE. ”Există 35 de măsuri definitive în vigoare în legătură cu importurile de oțel, 15 dintre acestea vizând China. Avem șase investigații noi în derulare, dintre care trei vizează China și suntem dispuși să analizăm cazurile bine argumentate pe care ni le prezintă producătorii europeni”, au precizat reprezentanții Comisiei.
Importurile de produse din oțel din Europa au crescut cu 29% în al treilea trimestru din 2015, față de perioada similară a anului anterior, potrivit asociației siderurgice Eurofer.