La obiect

Prețul carburanților în România: Ponderea taxelor, mult sub media europeană. Marjele benzinăriilor au crescut cu peste 4% în ultimii patru ani

Ponderea taxelor în prețul final al carburanților din România este cu peste zece procente mai redusă decât media europeană în cazul benzinei, respectiv cinci procente… Mai mult

05.12.2019

Evenimentul

NATO – concluziile unui summit sensibil: Cele 3 premiere din declarația oficială și întorcerea ”în cazarmă” a Turciei

Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până… Mai mult

04.12.2019

Analiză

Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

04.12.2019

La obiect

Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult

03.12.2019

Cronicile

Săptămână de foc pentru Grecia – Scadenţă vineri, plan de reforme propus de Atena

de Anne-Marie Blajan 2.6.2015

merkel tsipras2Situaţia se precipită pentru Grecia, care trebuie să plătească, vineri, 300 de milioane de euro, o tranşă din datoria către FMI. Unii miniştri greci au lăsat să se înţeleagă că Atena nu ar putea să achite această datorie. În plus, 1,2 miliarde de euro ajung la scadenţă peste alte două săptămâni.

Mai mulţi oficiali ai zonei euro se tem că, fără un acord în această săptămână, Grecia nu va avea timp să aprobe şi să implementeze lista de noi reforme economice înainte de finalul lunii iunie, cănd expiră programul de bailout.

Iar această incertitudine a dus la masive retrageri din băncile greceşti: nu mai puţin de 800 de milioane de euro au fost retrase de către greci în numai două zile ale săptămânii trecute.

Întâlnirea de la Berlin: cancelarul Merkel nu vrea ca subiectul Grecia să monopolizeze reuniunea G7

Troica finanţatorilor Atenei (FMI, BCE şi UE), François Hollande şi Angela Merkel au căzut de acord în cursul unei reuniuni desfăşurate luni seară “să acţioneze cu şi mai mare intensitate” pentru a aduce pe linia de plutire Grecia, ţară aflată în pragul incapacităţii de plată.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, s-au alăturat, cu discreţie, preşedintelui francez şi celui al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la dineul dat de Angela Merkel la berlin, pentru a discuta despre economie.

La finalul reuniunii, cu puţin înainte de miezul nopţii, cancelaria germană a informat că participanţii intenţionează să rămână “în strâns contact în zilele următoare”, atât “între ei, cât şi cu guvernul elen”. Totuşi, conform unei surse diplomatice citată de AFP, cei cinci nu au discutat şi cu premierul grec, Alexis Tsipras.

Potrivit cotidianului Die Welt, cei cinci participanţi au vrut să adopte “o poziţie comună” pentru a face Greciei “o ultimă ofertă”, iar prim-ministrul Tsipras “ar fi primit telefon din partea troicăi”.

Acest summit neaşteptat a avut loc într-un moment în care negocierile trenează între Atena şi creditorii săi, membrii UE şi FMI. Cei din urmă cer Atenei reforme concrete şi reduceri bugetare, înainte de a debloca o ultimă tranşă de ajutor, de aproape 7,2 miliarde de euro, din planul de susţinere financiară în valoare de 240 de miliarde de euro convenit în 2010.

Vineri, cu ocazia reuniunii miniştrilor de finanţe ai G7, desfăşurată la Dresda, Washingtonul a lansat un apel părţilor implicate “să acţioneze”, în contextul în care eventualitatea unei incapacităţi de plată a alimentat speculaţiile privind ieşirea Greciei din zona euro.

Cancelarul german nu ar vrea ca problema elenă să umbrească lucrările summit-ului G7 pe care îl va găzdui în Bavaria, la sfârşitul acestei săptămâni.

Potrivit unor surse germane citate de politico.eu, la Berlin s-a discutat despre prelungirea ajutorului acordat greciei pe termen scurt, fără a relaxa însă condiţiile. Creditorii vor reforme în domeniul sistemului de pensii şi al pieţei muncii, dar şi continuarea privatizărilor.

Liderii reuniţi la Berlin şi-au pus problema păstrării Greciei pe linia de plutire pe termen mediu, iar principala preocupare a fost cum să ajute Atena să treacă vara. O opţiune ar fi extinderea actualului program de bailout, pentru a mai câştiga ceva timp pentru negocierea unuia nou.

Concesii şi sfidări

Premierul elen Alexis Tsipras a publicat zilele acestea un comentariu în Le Monde în care afirmă că solicitările Europei sunt „absurde” şi sunt „începutul creării unei monstruozităţi birocratice care va duce la o Uniune Europeană  total străină de principiile fondatoare. (…)

Acele ţări care refuză să îngenuncheze în faţa noii autorităţi soluţia va fi simplă: pedepse dure. Austeritate obligatorie. Şi chiar mai rău, mai multe restricţii porivind libertatea de mişcare a capitalurilor, sancţiuni disciplinare amenzi şi chiar o monedă paralelă”.

Prim ministrul grec a anunţat, potrivit Reuters, că a trimis creditorilor o propunere comprehensivă de reforme luni noaptea şi le-a cerut liderilor europeni să o accepte pentru ca acordul să poată fi semnat.

„Am trimis un plan realist pentru iesirea Greciei din criză. Un plan realist, a cărui acceptare de către instituţiile, creditorii şi partenerii europeni va pune capăt scenariilor privind diviziunile în europa. Nu aşteptăm ca ei să ne facă o propunere, Grecia propune un plan”, a repetat premierul.

Planul include, pentru prima dată, propuneri de reformare a sistemului de pensii, mai arată Reuters. Documentul apare în urma unei reuniuni la Atena dintre premierul Tsipras şiechipa de negociere de la Bruxelles.

Guvernul grec va plăti datoria scadentă vbineri, de 300 de milioane de euro, dacă se va ajunge la un acord cu creditorii, a arătat un oficial grec. Iar comisarul european Pierre Moscovici a indicat faptul că se avansează lent în discuţii, însă oficialii greci încep să facă nişte concesii.

„Grecia a fost flexibilă în privinţa pensiilor de multă vreme, s-a arătat dispusă să renunţe la încurajarea pensionării timpurii şi să recurgă la fuziunea fondurilor de pensii”, a afirmat un oficial de la Atena.

Totuşi, public, miniştrii greci continuă să fie sfidători în declaraţii. Aceştia afirmă că nu se vor supune şantajului creditorilor, că nu vor accepta ultimatumuri. Însă reuniunea de la Berlin i-a pus pe gânduri, cu atât mai mult cu cât aceştia lucrează la un plan fără a-l fi contactat şi pe premierul grec.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.6.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Klaus Iohannis a primit premiul Charlemagne

Iulian Soare

Președintele Klaus Iohannis a primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020. Juriul i-a acordat această distincție pentru că a fost „un campion de… Mai mult

Stiri

PSD sesizează CCR pe legile asumate de Guvern. Motivul: ”Nu poți tu, Guvern, să treci peste Parlament”

Vladimir Ionescu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu (foto), afirmă că partidul va sesiza luni Curtea Constituţională în legătură cu legile asumate de Guvern. Ciolacu spune că… Mai mult

Stiri

Statul cumpără manuscrise Eliade, Cioran și Nae Ionescu, scoase la licitație de deținătorii legali

Razvan Diaconu

Ministerul Culturii a anunţat sâmbătă că a semnat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc/ Biblioteca Aman Craiova a… Mai mult

Stiri

Fondul de Dezvoltare și Investiții se desființează, programul grădinițelor sportive se închide

Razvan Diaconu

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii va fi transferat la Ministerul Lucrărilor Publice spre desfiinţare, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă (foto), transmite Agerpres. „Un… Mai mult

Stiri

Noul ambasador SUA în România, primit la MAE pentru prezentarea scrisorilor de acreditare

Razvan Diaconu

Noul Ambasador al SUA, Adrian Zuckerman (foto), va fi primit, sâmbătă, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare. Avocatul Adrian Zuckerman… Mai mult

Stiri

Premierul Ungariei, Viktor Orban, participă la evenimentele dedicate Revoluţiei Române de la Timişoara

Vladimir Ionescu

Premierul Ungariei, Viktor Orban, participă sâmbătă, la Timişoara, la evenimentele dedicate Revoluţiei Române, organizate de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania. ”Unul dintre evenimentele speciale… Mai mult

Stiri

Medicul Radu Zamfir, supraviețuitorul accidentului din Apuseni, este consilier al ministrului de Interne

Razvan Diaconu

Radu Zamfir (foto), medicul care a supraviețuit accidentului din Apuseni, devine consilier onorific al ministrului Marcel Vela. Informația a fost confirmată pentru Digi24 chiar de… Mai mult