vineri

29 martie, 2024

19 februarie, 2016

19022016_salam_sibiu„Salamul de Sibiu” a devenit cel de-al doilea produs românesc protejat la nivel european, după Magiunul de Topoloveni.

Comisia Europeană a aprobat vineri cererea de înregistrare depusă de autoritățile române, ”Salamul de sibiu” fiind inclus în registrul produselor „Indicație Geografică Protejată” (IGP).

„Romania are deja protejat ‘Salamul de Sibiu’ la nivel european, dar protecția intră oficial în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, așa cum prevede regulamentul european. Este pe ultima linie și Telemeaua de Ibănești care ar fi putut fi protejată mai repede pentru că din punct de vedere cronologic s-a depus documentația înaintea ‘Salamului de Sibiu’, dar a fost o contestație a Greciei ca să nu afecteze telemeaua lor. Am clarificat situația și cred că într-o lună cel mult vom primi și pentru acesta. Urmează Novacul afumat”, a precizat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Agerpres.


Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, ”Salamul de Sibiu” dobândește oficial denumirea de indicație geografică protejată pe 10 martie 2016.

Acest tip de salam este un preparat din carne crudă, uscat, asemănător cârnatului, acoperit cu un strat subțire de mucegai. El este produs în București și în județele Bacău, Brașov, Covasna, Călărași, Ilfov, Prahova și, după cum sugerează și numele, Sibiu. Primele referiri la producția și comercializarea lui datează din secolul al XIX-lea, el fiind denumit inițial  „Salam de iarnă”.

„Salamul de Sibiu” se alătură celor peste 1.300 de produse deja protejate în Uniunea Europeană.

România a mai depus la Comisie alte două cereri, pentru ”Telemeaua de Ibănești” și ”Novacul afumat din Țara Bârsei”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: