duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2021

Hotărârea de guvern 315/2021, privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Efectul imediat: se deblochează schemele de ajutor de stat pentru susținerea mediului privat.

Potrivit documentului, Guvernul a adoptat actul în ședința din 10 martie 2021, aceeași în care s-a emis și HG de funcționare a Ministerului Energiei, publicată imediat în Monitor.

Potrivit unui comunicat emis de ministerul condus de Claudiu Năsui, în perioada în care instituția nu a avut nici buget, nici HG de funcționare, activitatea s-a concentrat pe procesarea unui ”maximum de dosare de solicitări, astfel încât, odată ajunși banii, plățile către beneficiari să se facă cât mai repede” – o referire la ajutoarele de stat cuprinse în Măsura 1 și Măsura 2.


”Din acest moment, pot veni banii care au fost bugetați în bugetul de stat pentru anul 2021, care a fost promulgat pe 9 martie 2021. Circuitul banilor pentru măsura 2 este următorul: de la trezorerie către minister, de unde pleacă înspre agenții, care îi transferă apoi în bănci, după care ajung în conturile beneficiarilor”, precizează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Potrivit hotărârii de guvern, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului are patru mari direcții în care va acționa: scheme de ajutor de stat pentru susținerea mediului privat, reforma companiilor de stat aflate în subordinea Ministerului, debirocratizare și promovarea turismului și a economiei.

În săptămâna dinaintea adoptării Bugetului de stat, Ministerul Economiei a plătit 48 de microgranturi de 2.000 de euro și 38 de granturi pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro. Ritmul plăților a scăzut semnificativ față de săptămâna anterioară, când ministerul plătise 153 de microgranturi de 2.000 de euro și 72 de granturi pentru capital de lucru.

Ministerul a explicat că ritmul plăților a fost afectat de întârzierea aprobării bugetului de stat pentru 2021.


La începutul lunii martie, Măsura 3, care vizează granturi pentru investiții, a fost blocată pe termen nelimitat, în condițiile în care există un dosar la DNA din cauza unor suspiciuni de fraudă a modului în care au fost depuse proiectele.

Un număr de 27.736 de IMM-uri au aplicat pentru această măsură, valoarea totală a solicitărilor transmise fiind de 15,9 miliarde de lei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: