Rusia escaladează conflictul economic cu Occidentul, anunţând că impune restricţii importurilor de produse alimentare, fructe şi legume din SUA şi UE. Şi nu invocă, aşa cum a fost cazul până acum, motive privind siguranţa alimentară.
Vladimir Putin a interzis sau redus importurile de produse agricole şi de alimente, iar în decretul dat miercuri se precizează că restricţiile sunt valabile un an de zile. Guvernul de la Moscova a fost însărcinat să alcătuiască lista de produse vizate de această măsură.
Decretul nu stipoulează ce ţări vor fi afectate de noile măsuri, însă măsura vine în contextul în care SUA şi UE au impus restricţii exporturilor de tehnologie pentru sectorul energetic si de armament.
Per de altă parte, RIA Novosti citează un un oficial de la agenţia de siguranţă alimentară din Rusia care spune că noile sancţiuni se vor aplica tuturor produselor agricole importate din SUA. „Fructele şi legumele din UE vor fi tota interzise”, a adăugat Alexei Aleksenko.
Rusia cumpără fructe şi legume în valoare anuală de 2 miliarde de euro din Uniunea Europeanţă, iar produsele alimentare şi agricole importate sunt în valoare de un miliard de euro.
Decretul administraţiei ruse citează „interese naţionale” ca justificare a ultimelor măsuri luate. Lista cu produsele vizate va fi gata joi, susţine publicaţia economică Vedomosti. Însă vinul şi produsele alimentare pentru bebeluşi nu vor fi afectate.
O avalanşă de interdicţii impuse produselor ţărilor europene
Folosirea armei comerciale de către Rusia este o practică veche, o metodă de presiune asupra unor ţări care nu se înscriau în aşteptările Moscovei.
Decretul Kremlinului este dar ultimul gest de acest gen, după o avalansă de interdicţii puse la importul mai multor tipuri de mărfuri din ţări europene.
Rusia a decis miercuri să limiteze importurile de carne de vită din România, sub pretextul descoperirii unor cazuri de îmbolnăvire cu boala vacii nebune.
Potrivit statisticii INS, Rusia este pe locul opt în rândul statelor în care România exportă animale şi alimente, însă exporturile de carne de vită sunt reduse.
În urmă cu 5 zile autoritatea sanitară de la Moscova a interzis, acum 5 zile, importurile de fructe şi legume din Polonia.
În ultimul an, Federaţia Rusă a impus patru embargouri Republicii Moldova, din motive de siguranţă alimentară. Primul a vizat vinurile moldoveneşti şi a fost anunţat înaintea summitului de la Vilnius, în cadrul căruia Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
A urmat un embargou parţial pentru produse din carne de porc, înainte de ratificarea şi semnarea Acordului, şi ultimele două – în luna iulie, care ţintesc exporturile de fructe şi legume în Federaţie, cu două luni înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (la 1 octombrie).
Tot anul trecut, înainte de summit-ul de la Vilnius, Moscova a impus interdicţii ciocolatei importate din Ucraina, ciocolată produsă de fabricile actualului preşedinte, Petro Poroşenko. Ucraina exporta ciocolată în Rusia de un sfert de miliard de dolari.
Rusia vrea să interzică survolarea spaţiului său aerian de aeronavele companiilor occidentale
Interdicţiile comerciale nu sunt singurele măsuri pe care Rusia le are în vedere pentru a răspunde impunerii de sancţiuni de către Occident.
Rusia a interzis survolarea spaţiului său aerian de către companiile de transport aerian ucrainene, a anunţat premierul Dmitri Medvedev citat de presa rusă.
Astfel, ameninţarea că Moscova ar putea impune restricţii companiilor aeriene care folosesc rutele transsiberiene spre Asia, după ce sancţiunile europene la adresa Moscovei au afectat activitatea companiei low-cost Dobrolet, par tot mai aproape de a fi puse în practică.
“Oficialii ruşi iau în considerare impunerea restricţiilor şi chiar interzicerea tranzitului zborurilor companiilor aeriene europene spre Asia prin spaţiul aerian al Rusiei”, au declarat surse ruse în urmă cu câteva zile.
Premierul Medvedev a declarat oficial că o astfel de măsură ar putea fi luată.
Eventualele restricţii ar putea afecta companii precum Lufthansa, British Airways şi Air France, care şi-au manifestat îngrijorarea în legătură cu impunerea unor interdicţii, care ar putea provoca pierderi estimate la aproximativ un miliard de euro anual.