vineri

19 aprilie, 2024

30 iulie, 2017

Ministerul rus de Externe

Rusia a calificat faptul că România a interzis accesul  avionului în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin în spațiul său aerian drept o „provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relaţiilor bilaterale”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe rus, citat de agenţiile de presă TASS și Agerpres.

„Ministerul (rus) de Externe a adresat un protest ferm însărcinatului cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, în legătură cu decizia autorităţilor României de a interzice survolarea spaţiului aerian al ţării lor de către un avion civil de pasageri al companiei aeriene Globus”, care efectua la 28 iulie un zbor regulat pe ruta Moscova-Chişinău, potrivit sursei citate.

Dmtitri Rogozin se află pe lista persoanelor indezirabile în Uniunea Europeană, după anexarea Crimeei de către Federația Rusă.
În protestul oficial rus se susține faptul că ar fi fost pusă în pericol securitatea a peste 160 de pasageri, care se aflau la bordul avionului și că aceștia „nu au reuşit să ajungă la timp la destinaţie”.
„Am invitat autorităţile române să efectueze o investigaţie minuţioasă a celor întâmplate şi să ofere părţii ruse o explicaţie”, se mai spune în protest.


Potrivit companiei aeriene S7, cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chişinău i-a fost interzis accesul în spaţiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv că la bordul său se afla o „persoană de pe lista cu sancţiuni” a UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruşi care au interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană.

Avionul s-a întors la Minsk, după care vicepreşedintele Rogozin a pornit spre Moscova cu un zbor regulat Aeroflot din capitala belarusă.

Astfel, a eșuat vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chişinău, unde era era aşteptat de preşedintele Igor Dodon, împreună cu care urma să participe la o ceremonie organizată la Tighina, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea misiunii militare ruse de menţinere a păcii în Transnistria, în 1992.

Reacția României

Dmitri Rogozin a reacționat foarte dur la interdicție, amenințând România. „Așteptați răspuns nemernicilor”, a spus vicepremierul rus într-o primă reacție pe Twitter.


Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat că România nu a fost de acord ca avionul în care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin să traverseze spaţiul aerian al ţării, dar a afirmat că motivele deciziei nu pot fi detaliate.

Reacția vicepremierului rus a fost considerată „absolut nepotrivită” de ministrul român al Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, precizând că vorbește din perspectiva ideii de apărare naţională , iar Ministerul Afacerilor Externe va da un răspuns potrivit.

„Eu cred că noi trebuie să ne vedem de treburile noastre, să ne asigurăm dezvoltarea economică şi, în acelaşi timp, să facem ceea ce este necesar pentru a avea cât mai multă securitate şi a putea şi descuraja anumite acţiuni ostile. Şi când am discutat de rachetele Patriot am spus foarte bine că ele reprezintă şi un element care consolidează securitatea naţională a României, dar şi un element de descurajare a unor posibile acţiuni agresive”, a spus Adrian Țuțuianu.

Doi foști miniștri de externe români au explicat corectitudine deciziei autorităților române.

„România a procedat corect să respecte regimul de sancţiuni impus Federaţiei Ruse după anexarea ilegală a Crimeei, regim de sancţiuni care l-a inclus şi pe domnul Rogozin pe lista persoanelor care sunt supuse sancţiunilor în ceea ce priveşte libera deplasare în spaţiul UE. Nu este o chestiune bilaterală între România şi Federaţia Rusă, e o chestiune între UE şi Federaţia Rusă”, a spus Titus Corlățean.

România a procedat cât se poate de corect. Practic a aplicat o hotărâre a Consiliului European, andorsată şi de Parlamentul European care, după anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, a decis includerea pe o listă de sancţiuni atât a unor companii ruseşti, dar şi a unor demnitari şi oameni de afaceri, persoane cu responsabilităţi politice în statul rus. Dânşii au interdicţie de călătorie şi din această perspectivă evident că orice fel de călătorie, cu indiferent ce mijloace de transport, este supusă jurisdicţiei în acest context”, a declarat și Cristian Diaconescu, pentru Agerpres.

Sâmbătă, vicepremierul rus a reluat amenințările: „Răspuns, desigur, va exista. Vom stabili cu exactitate cine a fost spatele acestor decizii la Chişinău, Bucureşti, Budapesta, Bruxelles. Vom identifica persoanele care au luat aceste decizii. Sancţiunile noastre vor fi pe măsură şi foarte punctuale”, a avertizat vicepremierul rus.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: