Oficialii ruşi au admis pentru prima oară că s-au implicat „într-una din cele mai mari conspirații din istoria sportului”, respectiv „într-o operațiune de anvergură, care a vizat performanțele sportivilor ruși, nu doar la Olimpiada de la Soci, dar și în întreaga mișcare olimpică”, scrie New York Times.
New York Times (NYT) a realizat o serie de interviuri cu oficiali ruși care „au spus că nu mai contestă faptele condamnabile ale unui program de dopaj cu puține precedente istorice”, precizează articolul citat.
„A fost o conspiraţie instituţională”, a declarat Anna Antseliovich, directorul general al Agenţiei Naționale Antidoping din Rusia, pentru cotidianul american.
Totuși, deși directorul Agenției ruse antidoping vorbește „de ani de scheme de trișare”, subliniază faptul că oficialii guvernamentali de vârf nu ar fi fost implicați.
„Un director de laborator ar fi falsificat probele de urină de la olimpiade, a produs cocteiluri de medicamente pentru îmbunătățirea performanței sportive și a contribuit la vicierea uneia dintre cele mai prestigioase competiții a lumii”. Membrii Serviciului Federal de Securitate (FSB, succesor al KGB), ar fi falsificat probele de urină, iar un ministru adjunct al sportului ar fi ordonat timp de ani muşamalizarea folosirii de către sportivii rzuşi de top a substanţelor interzise”, scrie NYT.
Până acum, oficialii sportivi ruși au negat vehement existernța unei operațiuni de dopaj, în ciuda unor mărturii detaliate ale fostului șef al laboratorului antidoping, Dr. Grigory Rodchenkov, preluate de cotidianul american.
S-au răzgândit?
„Schimbarea dramatică a tonului şi declaraţiilor ruşilor” sunt puse de NYT pe seama dorinţei de reconcilere cu autorităţile mondiale de reglementare şi supraveghere. Acestea au precizat că autorităţile ruse trebuie să accepte rezultatele investigaţiilor înainte ca acestea să continue şi să le recertifice prin noi teste şi înainte ca Rusia să fie din nou gazda unei Olimpiade.
Oficialii citați resping, totuși, ideea că „programul de dopaj ar fi fost susținut de stat, ei definind statul rus prin persoana președintelui rus Vladimir Putin și apropiații săi”, precizează cotidianul american.
Într-un raport realizat la solicitarea Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) şi publicat la începutul lunii decembrie, juristul canadian Richard McLaren a făcut referire la un sistem de dopaj de stat în Rusia, lucru contestat de autorităţile de la Kremlin, mai scrie la rândul său Agerpres, care citează NYT şi AFP.
Raportul a subliniat existenţa „unei conspiraţii instituţionale” pusă în aplicare cu participarea Ministerului Sportului, a Agenţiei ruse antidoping şi a laboratorului antidoping de la Moscova, alături de FSB, în beneficiul a peste 1.000 de sportivi din 30 de discipline.
Ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a declarat agenţiei TASS, pe 9 decembrie, imediat după publicarea raportului, că acuzaţiile de „conspiraţie instituţională” nu au fost susţinute de probe, potrivit Agerpres.
Acuzaţiile au constituit o nouă lovitură dură pentru sportul rus, care încă încearcă să atenueze pagubele cauzate de primul raport McLaren, ce a dus la excluderea atleţilor săi din competiţiile internaţionale.
Acuzaţiile care vizează Rusia au afectat numeroşi sportivi, mulţi dintre ei neputând participa la Jocurile Olimpice de vară de la Rio, din luna august. Ele continuă să facă valuri şi în această iarnă, unele concursuri de biatlon, patinaj şi schi fond programate în Rusia fiind anulate, aminteşte Agerpres.