28 mai, 2016

rompetrol gasStația de îmbuteliere GPL (gaz petrol lichefiat) de la Năvodari aparţinând Rompetrol şi-a suspendat activitatea de  vineri după amiază, după ce Ministerul Finanțelor Publice a revocat autorizația curentă de antrepozit fiscal, anunţă compania.

Pe instalațiile de producție şi butelii au fost puse sigilii, conform unei decizii a ministerului transmise companiei miercuri, 25 mai.

„Rompetrol Gas a luat act cu suprindere de hotărârea Ministerului Finanţelor Publice de respingere a cererii de reautorizare a antrepozitului său fiscal de producţie situat pe platforma Petromidia (staţia de îmbuteliere GPL Năvodari), situatie ce a condus la revocarea autorizaţiei curente de antrepozit fiscal. Compania este parte a grupului KMG International, iar în cadrul punctului de lucru respectiv desfăşura în principal activităţi de îmbuteliere gaz petrolier lichefiat (GPL) pentru uz casnic (butelii aragaz).


Decizia Comisiei de autorizare din cadrul Ministerului Finanţelor Publice a fost adoptată în ședințele din datele de 21 aprilie şi 19 mai 2016, aceasta fiind comunicată companiei în data de 25 mai.

În acord cu prevederile legale, compania şi-a suspendat de ieri (vineri – nota redacţiei) după amiază activităţile de producţie şi comercializare aferente punctului de lucru din Năvodari, autoritatea vamală teritorială aplicând sigilii pe instalațiile de producție. În același timp, vânzarea produselor aflate în stoc este blocată, iar valorificarea acestora se va putea realiza doar cu acordul autorității vamale teritoriale”, se arată într-un comunicat emis sâmbătă de companie.

Potrivit comunicatului Rompetrol, demersurile pentru reînnoirea autorizației de antrepozit fiscal au început încă din 2010 şi în aprilie 2016 a fost obținută ridicarea parțială a sechestrului asigurator instituit de ANAF în 2010 pe aceste active. Aceste bunuri au fost însă puse sub sechestrsu din nou, pe 9 mai, echestru asigurator instituit de DIICOT în data de 9 mai pe bunurile imobile, mobile și deținerile „situație ce a împiedicat finalizarea favorabilă a demersurilor Rompetrol Gas”.

Rompetrol Gas a deschis în 2008 şi 2010 staţii de îmbuteliere la Arad şi Bacău, investiţia totală fiind de 21 de milioane de dolari.


Acum, pentru a-şi onora comenzile din zona Dobrogea, spune compania, va suporta costurilor de aprovizionare de la punctul său de lucru din Bacău.

Sechestrul a fost instituit în Dosarul Rompetrol 2, o anchetă începută în 2006 și care are ca obiect investigarea privatizării frauduloase a Rompetrol. Dosarul a fost disjuns din cel în care a fost cercetat și Dinu Patriciu, care a decedat înainte de verdictul final.

Printr-o ordonanță din 6 mai 2016, procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurător în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracțiuni și a confiscării speciale, până la concurența sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 de euro asupra bunurilor mobile și imobile aparținând unui număr de 4 suspecți, cât și asupra bunurilor mobile și imobile aparținând KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în calitate de părți responsabile civilmente.

A fost pus sechestru asigurător asupra acțiunilor pe care cele trei companii le dețin la societăți comerciale de pe teritoriul României.

S-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracțiuni și a confiscării speciale, în ceea ce privește sumele provenite din salarii, până la concurența sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 euro, asupra sumelor de bani aflate în și cu care vor fi alimentate conturile bancare deschise de către un număr de 4 persoane fizice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: