3 februarie, 2021

România s-a situat pe locul 8 din 27 în ceea ce privește riscul de sărăcie pentru pensionarii trecuți de 65 de ani, potrivit datelor publicate de Eurostat referitoare la anul 2019.

Țările baltice, Bulgaria, Croația, Cipru și Malta au stat mai puțin bine decât noi, iar în urma noastră, dar peste media europeană, apar Germania, Irlanda, Polonia, Slovenia, Cehia și Portugalia.

Precizări privind riscul de sărăcie:


Persoanele sunt identificate ca fiind sub risc de sărăcie dacă venitul lor disponibil echivalent este mai mic de 60% din media națională a venitului disponibil după efectuarea transferurilor sociale. Datele se referă persoanele de 65 de ani și peste care trăiesc în gospodării private și sunt pensionari.

Dacă ne uităm la evoluția în timp a ratei de sărăcie la pensionarii în vârstă (observați că Eurostat urmărește această categorie și nu pe toți beneficiarii de pensii, indiferent de etate), se remarcă faptul că doar în 2011 și 2012 situația a fost mai bună la noi decât media Uniunii. Avansul acestui indicator a fost apoi destul de semnificativ, cu o fază de platou trecătoare în 2016 – 2017.

Rata medie a acestui indicator la nivelul UE a ajuns în 2019 la 15,1%, adică aproximativ o persoană din șapte, marginal peste valoarea de 14,5% consemnată pentru în 2018 (după ce s-a produs treptat o creștere sistematică de la doar 12,3% în 2014).


Este o proporție ușor mai mare decât cea constatată la populația în vârstă de muncă (15-64 ani) dar sub nivelul general de sărăcie în populația totală (16,1%). De reținut, în cazul femeilor, riscul de sărăcie a fost mai ridicat din 2010 încoace cu circa trei-patru puncte procentuale pe ansamblul Uniunii.

La diferența de gen, cu un procentaj de „doar” 24%, am reușit să ne plasăm pe locul 12 din 27, semnificativ mai bine decît media europeană (29,4%), sub Suedia (28,1%) și Grecia (24,1%), dar peste Bulgaria (22,8%) și Finlanda (22,4%). De remarcat diferențele uriașe între extreme, cu Luxemburg la 44% și Estonia la doar 2%.

Este, de altfel, o carcateristică la care statistica oficială arată că avem o evoluție bună în context european (poate ar fi necesare niște lămuriri pentru valorile consemnate la mijlocul deceniului trecut), după cum arată datele prezentate din 2010 și până acum. Potrivit celor mai recente date, am ajuns cu peste cinci puncte procentuale sub media UE, fapt încurajator pentru politica socială.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: