România ocupă locul 44 din 146 de țări, în urma tuturor celorlalte state membre, în Indicele de progres social 2018. Este un clasament ce măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială, prin 12 coordonate, fiecare din ele conținând mai mulți indicatori.
Clasamentul este realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte.
Punctajele obţinute la fiecare dintre cele 12 capitole analizate de IPS sunt comparate cu ale altor 15 state care înregistrează un PIB pe cap de locuitor similar (printre care Bulgaria, Croaţia, Letonia, Grecia, Belarus, Kazahstan, Turcia sau Iran).
Conform punctajelor, România se situează mai rău decât cele 15 state cu un PIB pe cap de locuitor similar la următoarele capitole:
- servicii de apă şi canal (locul 70, media celor patru indicatori de la acest capitol)
- servicii de salubritate
- mediu (locul 70 la indicatorul morți atribuite poluării aerului din mediul exterior)
- accesul la servicii medicale de calitate (locul 88)
- la morți premature (se situează pe locul 89)
- subdezvoltarea copiilor (înălțime, greutate) – locul 70
- speranţa de viaţă a persoanelor de peste 60 de ani (locul 75)
- incluziunea socială (locul 75 în ceea ce privește gradul de acceptare a cuplurilor formate din persoane de același sex).
„Capitolele la care România obţine punctaj mai scăzut arată unde apar deficienţele în distribuirea creşterii economice şi în efectuarea cheltuielilor publice. În concluzie, acest raport arată unde se resimte cea mai mare nevoie de ameliorare a calităţii vieţii în România şi poate fi folosit de factorii decizionali ca instrument de politici publice pentru a realiza o strategie pe termen lung”, a explicat Vlad Boeriu.