miercuri

26 ianuarie, 2022

România şi SUA au semnat încă trei acorduri pentru implementarea scutului antirachetă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 decembrie, 2012

România şi SUA au semnat, marţi, încă trei documente bilaterale privind implementarea scutului antirachetă, secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu (foto), reiterând că ambele ţări au ca obiectiv comun operaţionalizarea în 2015 a componentei de la Deveselu.

Cele trei noi documente bilaterale semnate marţi sunt necesare pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului bilateral privind cooperarea în domeniul apărării antirachetă, încheiat la Washington în septembrie 2011.

„Este vorba despre două noi Aranjamente de Implementare, unul privind datele referitoare la militarii, membrii de familie şi contractorii forţelor SUA, iar al doilea privind schimburile de date, precum şi de un amendament la un Aranjament de Implementare deja în vigoare, privind comunicaţiile. Ele se adaugă celor cinci Aranjamente de Implementare semnate în luna iunie”, precizează un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.


Documentele menţionate au fost semnate marţi, în cadrul Comitetului mixt româno-american privind activităţile forţelor SUA de pe teritoriul României, de către copreşedinţii acestui Comitet – Sebastian Huluban, secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, şi generalul Mark O. Schissler, din cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa, precizează MAE.

Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru afaceri strategice, a subliniat însemnătatea pe care România o acordă participării la proiectul privind apărarea împotriva rachetelor balistice, aprecierea pentru buna colaborare cu SUA în acest domeniu şi importanţa edificării sistemului NATO antirachetă.

Totodată, el a arătat că România va continua cooperarea strânsă cu Statele Unite şi cu ceilalţi aliaţi, în vederea realizării, în calendarul decis de NATO, a tuturor celorlalte etape ale sistemului Aliat de apărare antirachetă.

„Prin finalizarea cadrului juridic bilateral referitor la participarea României la proiectul bilateral cu SUA privind apărarea împotriva rachetelor balistice, ne pregătim de fapt pentru momentul 2015, când sistemul NATO antirachetă va dobândi capabilitatea operaţionala iniţială, ceea ce subliniază importanţa crescută a bazei Deveselu nu doar în context bilateral româno-american, ci şi în contextul construcţiei sistemului NATO”, a mai declarat Aurescu, potrivit comunicatului menţionat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Două dintre aranjamentele de implementare semnate în 29 iunie se referă la utilizarea terenului adiacent bazei Deveselu, care se află lângă Caracal. Celălalt aranjament de implementare se referă la utilizarea spaţiului aerian al bazei Deveselu.

De asemenea, în 29 iunie au fost semnate şi trei amendamente cu privire la aranjamentele de implementare existente, care se referă la operaţiunile cu proprietăţi imobiliare şi managementul proprietăţii imobiliare (gestionarea inventarului de construcţii şi structuri din zonele şi facilităţile unde este permisă prezenţa forţelor SUA), securitatea (procedurile necesare pentru asigurarea securităţii componentelor sistemului de apărare antirachetă în timpul transportului pe teritoriul României), precum şi la funcţionarea Comitetului Mixt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr