luni

22 aprilie, 2024

7 aprilie, 2014

Cipru şi România erau în 2012 statele din UE cu cele mai mari procente acordate poliţiei, din totalul cheltuielilor guvernamentale, potrivit unui studiu Eurostat dat publicităţii luni.

Cheltuielile cu serviciile de poliţie ajung la 3,69% din totalul cheltuielilor guvernamentale din Cipru, şi la 3,36% în România.

La celălalt pol, al statelor cu cele mai reduse ponderi, se află statele nordice: Danemarca – doar 1,01% din cheltuielile guvernamentale, Finlanda – 1,10%, şi Norvegia – 1,06%.

Sursa: Eurostat. Ponderea în totalul cheltuielilor guvernamentale (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

Acest capitol reprezinta la nivelul UE 27 aproximativ 55% din “cheltuielile pentru ordine publică şi siguranţă naţională” ale statelor membre, arată Eurostat.

Alături de poliţie, cheltuielile pentru ordine şi siguranţă mai cuprind sumele alocate instanţelor, întregului sistem judiciar, cele virate pompierilor şi pe cele destinate sistemului penitenciarelor.

Procentele cheltuite de România, raportate în totalul cheltuielilor guvernamentale, sunt mai ridicate decât media europeană, la primele componente (poliţie, pompieri, justiţie), dar mai mici decât media europeană, în cazul penitenciarelor. Întregul capitol de ordine publică şi siguranţă naţională reprezintă 5,97% din cheltuielile guvernamentale din România, 6,39% în Slovacia, şi 6,57% în Bulgaria.

Ca procent din PIB, cele mai mari cheltuieli cu ordinea şi siguranţa au fost înregistrate în Croaţia (2,57% din PIB), Slovacia (2,41%), Marea Britanie (2,37%) şi Bulgaria (2,36%).


Procentele cele mai reduse din PIB sunt cheltuite în Luxemburg (1,07% din PIB), Danemarca (1,12%). Dintre toate ţările europene, Norvegia este statul cu cel mai mic procent din PIB acordat pentru cheltuieli cu ordinea  şi siguranţa – 0,95%.

Media UE 27 a cheltuielilor guvernamentale în PIB era de 49,4%, în anul 2012.

Între 2009 şi 2011, ponderea capitolului “ordine publică şi siguranţă naţională” în totalul cheltuielilor a scăzut, de la 1,98% la 1,86%, după ce urcase uşor în perioada 2007 – 2009.

Aproape 70% din aceste cheltuieli sunt formate din salarii şi bonusuri oferite angajaţilor: poliţişti, pompieri, magistraţi, grefieri, gardieni etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: