16 martie, 2018

O persoană ocupată din 10 (9,6%) era în 2016 expusă riscului de sărăcie, în UE, conform Eurostat, care atrage atenția că procentul a crescut constant din 2010, când se situa la 8,3%.

Raportat la totalul populației ocupate din fiecare stat membru, în România existau cele mai multe situații de acest fel, rata fiind dublă față de media UE – 18,9%:


Conform metodologiei Eurostat, pragul de sărăcie relativă (sub care o gospodărie este considerată săracă) se calculează ca reprezentând 60% din mediana venitului național disponibil pe adult echivalent, după .

La foarte mare distanță, România este urmată de statele cel mai afectate de criza finanaciară – Grecia (14,1%) și Spania (13,1%).

Ecuația acestei situații este simplă – rată a ocupării redusă și multe persoane cu venituri din muncă mici – și este una dintre cauzele principale ale emigrării românilor.

La cealaltă extremă se află Finlanda (3,1%) Cehia (3,8%), Belgia (4,7%) şi Irlanda (4,8%).


Este de remarcat că singurele state din fostul bloc comunist cu rate peste media UE sunt Polonia, Bulgaria și România.

Rata a scăzut în doar nouă state, în intervalul 2010 – 2016, cele mai semnificative progrese fiind înregistrate în Lituania (de la 12,6% în 2010 la 8,5% în 2016, scădere de 4,1 puncte procentuale).

Riscul de sărăcie la persoanele ocupate crește în cazul celor care nu au contracte cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată-  este de două ori mai mare pentru cei care lucrează part-time decât şi de aproape trei ori mai mare pentru cei care au locuri de muncă temporare.

Ungaria – Populismul lui Viktor Orban nu a adus prosperitate

Caz special este Ungaria, unde evoluția ratei a consemnat recordul capitolului creșteri – din 2010, când a Viktor Orban a preluat primul mandat de premier, procentul persoanelor ocupate în risc de sărăcie a crescut de la 5,3%, la 9,6%, în 2016.

Conform sondajelor, partidul de dreapta Fidesz ( al premierului în exercițiu) va câștiga fără dubii alegerile parlamentare de pe 8 aprilie, astfel încât Viktor Orban va obține al treilea mandat de șef al executivului maghiar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: