Raportul anual al Freedom House privind libertatea presei arată că trei ţări europene, Ungaria, Grecia şi Bulgaria, au înregistrat un regres dramatic în acest domeniu, potrivit EurActiv.
Organizaţia a făcut un top în care sunt incluse 196 de ţări din lume, iar Ungaria a căzut 16 poziţii, ocupând acum locul 56 în lume.
Raportul menţionează legislaţia represivă din această ţară, care are un impact semnificativ asupra profesiei de jurnalist.
Grecia a coborât 14 poziţii în top, situându-se pe locul 84. Raportul arată că ziariştii eleni lucrează în condiţii sociale şi profesionale catastrofale, fiind expuşi nemulţumirii populaţiei. Jurnaliştii trebuie să facă faţă şi riscului unor represalii violente din partea partidului de extremă-dreapta Zorii Aurii.
Bulgaria a coborâ 7 poziţii în top, până pe locul 87. Comisia Europeană a criticat, în trecut, concentrarea excesivă a mass-media din Bulgaria. Ţara se află în mijlocul unui scandal de proporţii privind interceptări ilegale de telefoane, numit şi “Watergate-ul bulgar”. Potrivit informaţiilor dezvăluite, mulţi jurnalişti bulgari au fost înregistraţi ielagl.
Ţara membră UE care se află pe ultimul loc în top este România, pe poziţia 88. România a urcat, totuşi, în acest clasament, comparativ cu anul trecut, când ocupa poziţia 92, precizează sursa citată.
Între cele 10 ţări aflate pe primele locuri în privinţa libertăţii presei se află cinci state membre UE: Finlanda, pe primul loc, urmată de Olanda, Norvegia, Luxemburg, Andorra, Danemarca, Liechtenstein, Noua Zeelandă, Islanda şi Suedia.
Vineri s-a sărbătorit, pentru al 20-lea an, Ziua Libertăţii Presei
“Prea mulţi ziarişti suferă din cauza intimdărilor, a ameninţărilor şi a violenţei. Prea mulţi trec prin experienţa detenţiei arbitrare, a torturii, de multe ori fără nicio consecinţă juridică. Trebuie să rezolvăm problema insecurităţii şi nedreptării”, arată studiul citat.
Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a declarat că peste 600 de jurnalişti au fost ucişi în ultimii 10 ani, în situaţia din afara teatrelor de război; în 9 din 10 cazuri de asasinare a ziariştilor, autorii rămân nepedepsiţi.
În acelaşi timp, Misiunea ONU de Asistenţă din Afganistan a subliniat importanţa asigurării libertăţii de expresie, în timp ce ţara se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din 2014.