sâmbătă

18 mai, 2024

14 august, 2012

România a avut a patra creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, în condiţiile în care atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, PIB a înregistrat o scădere de 0,2%, conform unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), citat de Agerpres.

Cu o creștere economică de de 0,5% pe trimestrul al II-lea, România este devansată doar de Suedia (1,4%), Letonia (1,0%) şi Slovacia (0,7%).

O contracţie a PIB în al doilea trimestru aduce zona euro în pragul recesiunii, definită tehnic drept două trimestre consecutiv de creştere economică negativă. Zona euro a înregistrat un recul al PIB şi în ultimul trimestru al anului trecut (minus 0,3%) însă în primul trimestru al acestui an activitatea economică a stagnat.


Comparativ cu perioda similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 1,7%, creşteri mai mari fiind înregistrate în Letonia (4,3%), Slovacia (2,9%), Lituania (2,7%), Estonia (2,5%) şi Suedia (2,2%). În schimb, economia zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,4% iar UE o contracţie de 0,2% în perioada aprilie-iunie 2012 comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Separat, Eurostat a anunţat că în luna iunie comparativ cu luna mai producţia industrială a scăzut cu 0,6% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană, după ce în luna mai a crescut cu 0,9% şi respectiv 0,8%. Datele arată că în 16 state membre ale UE (inclusiv în România) producţia industrială a scăzut în luna iunie comparativ cu luna mai.

În ritm anual, producţia industrială a scăzut cu 2,1% în zona euro şi cu 2,2% în UE. În schimb, România se numără printre cele opt state membre UE care au înregistrat o creştere a producţiei industriale în ritm anual.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: