cursdeguvernare

sâmbătă

28 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

România împrumută bani din SUA pentru un centru de excelență în fabricarea de muniție și achiziții de armament american

25 septembrie, 2024

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a precizat miercuri că 220 milioane de dolari dintr-un împrumut al SUA pentru România va fi folosit pentru crearea unui centru de excelență în producerea de muniție de calibru mare 120-155 mm.
„Acest centru presupune ca România să devină unicul producător de muniție pentru tancul Abrams în Europa și de aici vom exporta în toata Europa și nu numai”, a declarat acesta.

Cele 220 milioane dolari vor fi direcționați către Romarm, care va organiza acest centru de producție, dar care va și rambursa creditul și va plăti comisioane, dobânzi.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și directorul Agenției SUA de Cooperare pentru Securitate și Apărare, Michael Miller, au semnat miercuri, la Palatul Victoria, un Acord de împrumut din Fondul pentru Finanțare Militară al Statelor Unite ale Americii.


Acordul a fost semnat în prezența premierului Marcel Ciolacu și a Ambasadorului SUA, Kathleen Kavalec.

Fonduri la dispoziție de până la 4 mld. dolari pentru împrumuturi directe

În cadrul mecanismului FMF (Foreign Military Financing – Finanţare Militară Externă) sunt aprobate fonduri la dispoziție de până la 4 mld. dolari pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de grație de un an de la data efectuării primei trageri, la o dobândă apropiată de costul de finanțare al SUA, respectiv ratele de dobândă ale obligațiunilor emise de Trezoreria SUA la care se adaugă o marjă.

În primă fază, România va contracta un împrumut de 920 milioane de dolari din acest Fond, pentru achiziția de echipamente și tehnică militară

„Mecanismul de finanțare FMF oferit de către Guvernul SUA constituite astfel o modalitate eficientă și avantajoasă de diversificare a surselor de finanțare ale statului român, din perspectiva maturității și a costurilor asociate acestei finanțări față de alte surse de finanțare utilizate de Guvernul României, concomitent cu dezvoltarea unor capabilități militare strategice”, menționa anterior evenimentului Ministerul de Finanțe.


Instituția asigura că pe lângă contractele de achiziție de tehnică și echipamente militare ale MApN, au fost identificate și alte contracte derulate de către companii de stat, care se înscriu în Strategia națională de apărare a țării și care, conform discuțiilor purtate cu partenerii din SUA, ar putea fi eligibile la finanțare în cadrul acestui mecanism.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: