miercuri

30 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 iulie, 2020

În ciuda faptului că răspândirea acută a pandemiei Covid-19 pare a fi sub control la nivel european, economia este puternic afectată de șocul indus asupra cererii și ofertei, precum și de un nivel ridicat de incertitudine în ceea ce privește evoluția situației sanitare și a implicațiile acesteia asupra economiei.

Consiliul general al Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) salută măsurile luate de guvernele și băncile centrale pentru a atenua efectele crizei, dar având în vedere profunzimea recesiunii economice, riscurile pe termen mediu pentru stabilitatea financiară a UE au crescut, se arată într-un comunicat transmis de BCE.

Șocul economic sever ar putea declanșa ample insolvențe în economia reală, în special în rândul companiilor și gospodăriilor puternic îndatorate și a acelora care se confruntă cu incertitudini privind veniturile.


”În timp ce măsurile fără precedent luate de guverne și la nivelul UE pot contribui la atenuarea efectelor negative ale pandemiei asupra economiei reale, profunzimea recesiunii solicită o monitorizare atentă a evoluțiilor în acest domeniu”, notează experții europeni.

În al doilea rând, în ciuda unei reveniri a prețurilor activelor, există în continuare riscuri unei volatilități ridicate a piețelor financiare și o potențială înăsprire a condițiilor financiare, având în vedere incertitudinile privind revenirea activității economice.

În al treilea rând, ca urmare atât a măsurilor de sprijin luate de guverne, cât și a reducerii activității economice, pot apărea îngrijorări cu privire la nivelul datoriei publice.

”În cele din urmă, mediul macroeconomic dificil, împreună cu incertitudinea, perspectivele de creștere redusă și dobânzile scăzute, prezintă provocări semnificative pentru instituțiile financiare, în special în ceea ce privește rentabilitatea și calitatea activelor. Consiliul general a subliniat, de asemenea, că toate sursele de risc sistemic menționate mai sus sunt interconectate și se pot agrava dacă există un al doilea val de pandemie sau redresarea economică este întârziată”, se mai arată în comunicatul transmis de BCE.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: