marți

17 mai, 2022

Riscurile la adresa stabilității financiare văzute de BCE: Falimente, volatilitatea piețelor și creșterea nivelului datoriilor publice

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 iulie, 2020

În ciuda faptului că răspândirea acută a pandemiei Covid-19 pare a fi sub control la nivel european, economia este puternic afectată de șocul indus asupra cererii și ofertei, precum și de un nivel ridicat de incertitudine în ceea ce privește evoluția situației sanitare și a implicațiile acesteia asupra economiei.

Consiliul general al Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) salută măsurile luate de guvernele și băncile centrale pentru a atenua efectele crizei, dar având în vedere profunzimea recesiunii economice, riscurile pe termen mediu pentru stabilitatea financiară a UE au crescut, se arată într-un comunicat transmis de BCE.

Șocul economic sever ar putea declanșa ample insolvențe în economia reală, în special în rândul companiilor și gospodăriilor puternic îndatorate și a acelora care se confruntă cu incertitudini privind veniturile.


”În timp ce măsurile fără precedent luate de guverne și la nivelul UE pot contribui la atenuarea efectelor negative ale pandemiei asupra economiei reale, profunzimea recesiunii solicită o monitorizare atentă a evoluțiilor în acest domeniu”, notează experții europeni.

În al doilea rând, în ciuda unei reveniri a prețurilor activelor, există în continuare riscuri unei volatilități ridicate a piețelor financiare și o potențială înăsprire a condițiilor financiare, având în vedere incertitudinile privind revenirea activității economice.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În al treilea rând, ca urmare atât a măsurilor de sprijin luate de guverne, cât și a reducerii activității economice, pot apărea îngrijorări cu privire la nivelul datoriei publice.

”În cele din urmă, mediul macroeconomic dificil, împreună cu incertitudinea, perspectivele de creștere redusă și dobânzile scăzute, prezintă provocări semnificative pentru instituțiile financiare, în special în ceea ce privește rentabilitatea și calitatea activelor. Consiliul general a subliniat, de asemenea, că toate sursele de risc sistemic menționate mai sus sunt interconectate și se pot agrava dacă există un al doilea val de pandemie sau redresarea economică este întârziată”, se mai arată în comunicatul transmis de BCE.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: