fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Cele mai recente date definitive privind PIB-ul pe regiuni în România. Implicații pentru adoptarea euro

România figurează ca PIB/locuitor exprimat în euro la nivelul de doar 35% din media UE27, potrivit datelor prelucrate post-Brexit și publicate recent de Eurostat pentru… Mai mult

11.05.2020

Analiză

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% în martie – acoperirea importurilor cu exporturi a coborât sub nivelul din 2010

Deficitul comercial pe luna martie 2020 a fost de 1,85 miliarde euro, cu peste 50% mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

11.05.2020

La obiect

Eurostat: Economia României, pe locul 13 în UE. Am depăşit Grecia, Portugalia și Cehia

Economia României se situează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la… Mai mult

08.05.2020

La obiect

România – penultima în UE la costul muncii, dar prima la creșterea lui

România s-a plasat în 2019 pe penultimul loc între statele membre UE în ce privește costul orar al muncii (întreaga economie, mai puțin agricultura și… Mai mult

08.05.2020

Rezultate oficiale la testele pe dezinfectanții Hexi Pharma: Toate produsele analizate sunt neconforme. Guvernul anunță demersuri în Justiție, compania anunță că se închide

de Mariana Bechir 11.5.2016

hexi pharmaGuvernul ar putea da în judecată firma Hexi Pharma și va cere retragerea imediată din spitale a tuturor produselor neconforme ale acestei firme- potrivit unui anunț oficial al executivului.

Și compania Hexi a făcut un anunț oficial: se închide. Asta după ce, cu câteva ore înainte de publicarea testelor de neconformitate, își ceruse deja insolvența.

Deciza vine după ce primele rezultate ale analizelor  privind conformitatea dezinfectanților Pharma au arătat că toate probele aveau o concentrație sub cea declarată – de cinci până la zece ori mai mică, au anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Palatului Victoria, Dan Suciu, și secretarul de stat Victor Strâmbu, din Ministerul Sănătății.

“Nu excludem să ne îndreptăm în civil împotriva firmei, pentru că există urmări”, a afirmat Dan Suciu, după prezentarea primelor rezultate ale analizelor efectuate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM) – niciunul dintre produse nu conține substanța activă în concentrația declarată.

Firma a fost amendată cu 40.000 de lei, asta fiind tot ceea ce permite acum legea.

Compania Hexi Pharma și-a cerut, miercuri dimineață, insolvența.

Măsurile guvernului în baza rezultatelor analizei:

 • În termeni de 10 zile, spitalele sunt obligate să retragă dezinfectanții Hexi Pharma. Recomandarea (acesta fiind termenul, dar ea este imperativă, a explicat secretarul de stat Victor Strâmbu) va fi făcută în videoconferință, joi.
 • Pentru stocurile de necesitate imediată, Guvernul va pune la dispoziția spitalelor baza de date cu producătorii și distribuitorii disponibili. S-a făcut deja o analiză a pieței – există 18 producători naționali și aproape 100 importatori. Spitalele vor putea procura biocidele necesare în 24 de ore, prin achiziție directă, a spus Dan Suciu.   Produsele Hexi Pharma reprezintă 20% din piața biocidelor.
 • Urmează verificarea tuturor biocidelor aflate pe piață, prin sondaj, pentru a exista convingerea că aceste produse sunt conforme și dezinfectanții Hexi Pharma nu vor fi înlocuiți cu alții similari.
 • Spitalele au bani pentru achiziția imediată a dezinfectanților, a asigurat Dan Suciu. Nu va fi o criză a biocidelor

Aceleași substanțe vor fi trimise și la laboratoare din străinătate, indiferent cât vor costa aceste teste a spus secretarul de stat Strâmbu, deoarece ICECHIM are capacitatea de a efectua astfel de teste, dar nu este acreditat și analizele sale nu au valoare în instanță. O analiză în străinătate costă între 6.000 și 16.000 de euro, potrivit secretarului de stat.

Exemple de rezultate ale analizelor făcute de ICECHIM:

S-au făcut analize pe 76 de probe. Doar 16, cele prezentate miercuri, au fost finalizate până acum. Rezultatele pentru celelalte 60 vor fi gata zilele următoare.

Cele 16 probe provin din dezinfectanți Hexi Pharma folosiți de patru spitale bucureștene:

 • Spitalul de Urgență Floreasca
 • Spitalul Universitar de Urgență
 • Institutul Național de Endocrinologie C. I. Parhon
 • Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Exemple de nonconformități:

 • la clorură de amoniu, valoarea declarată era de 15%, iar cea măsurată – 5,18%.
 • la un produs cu iod, valoarea declarată a fost de 10%, cea măsurată – 7,41%.
 • la Glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea reală – 1,23%.

În afara acestor analize de conformitate, care verifică respectarea etichetei, dar și respectarea parametrilor valabili la nivel eurpean, urmează noi teste de sanitație.

Spre deosebire de testele de sanitație realizate la ordinul fostului ministru Patriciu Achimaș- Cadariu, de data aceasta vor avea fi efectuate teste încrucișate – experții dintr-un județ vor controla eficacitatea biocidelor și procedurile de dezinfectare din spitale situate în alt județ.

„Urmează un test de sanitaţie încrucişat în perioada următoare, nu spun ziua şi ora pentru că nu e cazul să se facă curăţenie de mântuială de dragul controlului. Dar vor fi controale în următoarea perioadă, în toată ţara. Aceasta este procedura pe care am stabilit-o (…) Urmează controale pentru a vedea dacă celelalte substanţe folosite pentru dezinfecatre sunt valide şi dacă şi procedurile sunt valide. Pentru că testele de sanitaţie presupun proceduri şi substanţe”,  a explicat Dan Suciu.

Hexi Pharma își retrage toate produsele și se închide

La puțin timp după anunțarea acestor prime rezultate, Hexi Pharma a transmis un comunicat în care anunță închiderea firmei și retragerea de pe piață a tuturor produselor:

„Toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica şi firma şi-au încetat deja activitatea şi au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere“, se spune în comunicat.

„În urma rezultatelor anunţate astăzi, Hexi Pharma îşi cere scuze, public, atât medicilor şi personalului medical cât şi tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformităţi“, mai transmite comunicatul.

Firma confirmă astfel că cererea de intrare în insolvență vizează, de fapt, procedura simplificată de insolvență și falimentul:

„Procedura falimentului este procedura de insolventa, concursuala, colectiva si egalitara, care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat”, potrivit Legii 85 din 20014.

Firma Hexi Pharma și-a înregistrat marți, la Tribunalul Municipiului București, cererea de insolvență.

Obiectul dosarului deschis marți, 10 mai, este cererea pe articolul 66 din Legea 85 din 2014, adică:

“Debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să se adreseze tribunalului cu o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de maxim 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.”

Firma HEXI PHARMA CO. SRL a avut în 2014 un profit de 10% din cifra de afaceri netă – 1.838.276 lei, din 18.983.418 lei.

Creditorii și debitorii pot cere insolvența sau falimentul pentru o datorie mai mare de 40.000 lei, potrivit legii.

Instanța urmează să decidă dacă sunt sau nu motive pentru intrarea în insolvență, ținând cont că firma are numeroase contracte cu spitalele din România și nicio unitate nu a demarat procedurile pentru anularea acestora.

Firma i-a anunțat deja pe angajați că vor fi concediați începând cu iunie.

Statistica afacerilor Hexi Pharma cu statul

Iniţiativa România a analizat afacerile companiei Hexi Pharma cu statul în perioada 2012 – 2015, iar datele pot fi rezumate astfel:

 • a avut peste 9.300 de contracte cu spitalele,  în perioada 2012 – 2015
 • valoarea totală a contractelor cu spitalele – 25.975.821,5 de euro
 • 9.036 de contracte, cu o valoare totală de 5.440.829,4 de euro, au fost acordate prin încredinţare direct
 • 303 de contracte au fost obţinute prin licitaţie (valoare totală de 20.534.992,1 de euro)

Offshore în Cipru

Gazeta Sporturilor a dezvăluit într-unul dintre episoadele referitoare la dezinfectanții diluați, că substanțele active pentru aceste biocide sunt cumpărate de la un offshore controlat de patronul Hexi Pharma. Ele sunt achiziționate cu 11 euro pe kilogram şi revândute firmei Hexi Pharma cu 73 de euro pe kilogram.

Rise Project a calculat că 75% din încasările firmei Hexi Pharma sunt bani publici, iar 40% din aceste sume 40% au ajuns în conturile familiei Condrea.

Dan Condrea și tatăl său, Vergiliu Condrea, care a înființat în 1994 firma Hexi Pharma, primeau lunar zeci de mii de euro de la CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited (offshore-ul din Cipru folosit în această schemă), pentru funcțiile de conducere ocupate.

Au existat luni în care cei doi au încasat și 100.000 de euro. Suma totală încasată în perioada 2008 – 2009 reprezintă 40% din valoarea contractelor derulate cu statul în acel interval.

Din 2008, acest offshore a început să cumpere substanțele active din Germania și să le vândă la suprapreț firmei Hexi Pharma.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.5.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Finanțelor: Rezistență la reformă a apartului public, ea poate fi depășită doar de informatizare

Razvan Diaconu

Reformarea sectorului public este foarte dificil de făcut pentru că „acesta ştie foarte bine să folosească legislaţia pentru a se acoperi” și „informatizare este singurul… Mai mult

Stiri

ANRE a avizat 35 de proiecte depuse primării în Programul Termoficare

Adrian N Ionescu

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis, până în prezent, 35 de avize pentru proiecte depuse în cadrul Programului Termoficare, cu o… Mai mult

Stiri

Peste 8 milioane de bolnavi cronici, acces redus la medicația zilnică – Patronatul Producătorilor Români de Medicamente

Vladimir Ionescu

Pandemia Covid a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente din România, cu achiziții de panică a unor produse, pe de o parte, și… Mai mult

Europa

Volkswagen, obligată să plătească compensații cetățenilor germani în scandalul Dieselgate

Iulian Soare

O curte federală a decis luni că Volkswagen trebuie să plătească compensații celor care au cumpărat autoturisme echipate cu motoare care manipulau emisiile de carbon.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, aranjamentele fiscale trebuie declarate la ANAF. Formularul de raportare, oficializat

AVOCATNET

Din iulie 2020, tranzacțiile prin care firmele își optimizează taxele trebuie raportate la Fisc. Obligația a fost introdusă prin OUG nr. 5/2020, cea care transpune,… Mai mult

Stiri

”La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de Guvernare nr. 94 – Sumarul

Redacţia

Înaintea detaliilor privind conținutul numărului 94 al CRONICILOR, câteva caracteristici ale celei mai înalte publicații din România – cu un concept neobișnuit, cu o expertiză… Mai mult

Stiri

Conpet face un pas către producţia de electricitate ”verde”

Adrian N Ionescu

Transportatorul de ţiţei şi produse derivate prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) îşi propune să investească 3 milioane de lei în construcţia de parcuri fotovoltaice pentru… Mai mult