La obiect

Situația financiară la care se așteaptă economiștii și bancherii pe final de an

Amploarea dezechilibrării indicatorilor critici ai economiei pe 2019 creşte cu siguranţă, iar incertitudinea contextului politic îi îndeamnă la prudență pe economiști, pentru că sporeşte dificultatea… Mai mult

31.10.2019

La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Rezultate oficiale la testele pe dezinfectanții Hexi Pharma: Toate produsele analizate sunt neconforme. Guvernul anunță demersuri în Justiție, compania anunță că se închide

de Mariana Bechir 11.5.2016

hexi pharmaGuvernul ar putea da în judecată firma Hexi Pharma și va cere retragerea imediată din spitale a tuturor produselor neconforme ale acestei firme- potrivit unui anunț oficial al executivului.

Și compania Hexi a făcut un anunț oficial: se închide. Asta după ce, cu câteva ore înainte de publicarea testelor de neconformitate, își ceruse deja insolvența.

Deciza vine după ce primele rezultate ale analizelor  privind conformitatea dezinfectanților Pharma au arătat că toate probele aveau o concentrație sub cea declarată – de cinci până la zece ori mai mică, au anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Palatului Victoria, Dan Suciu, și secretarul de stat Victor Strâmbu, din Ministerul Sănătății.

“Nu excludem să ne îndreptăm în civil împotriva firmei, pentru că există urmări”, a afirmat Dan Suciu, după prezentarea primelor rezultate ale analizelor efectuate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM) – niciunul dintre produse nu conține substanța activă în concentrația declarată.

Firma a fost amendată cu 40.000 de lei, asta fiind tot ceea ce permite acum legea.

Compania Hexi Pharma și-a cerut, miercuri dimineață, insolvența.

Măsurile guvernului în baza rezultatelor analizei:

 • În termeni de 10 zile, spitalele sunt obligate să retragă dezinfectanții Hexi Pharma. Recomandarea (acesta fiind termenul, dar ea este imperativă, a explicat secretarul de stat Victor Strâmbu) va fi făcută în videoconferință, joi.
 • Pentru stocurile de necesitate imediată, Guvernul va pune la dispoziția spitalelor baza de date cu producătorii și distribuitorii disponibili. S-a făcut deja o analiză a pieței – există 18 producători naționali și aproape 100 importatori. Spitalele vor putea procura biocidele necesare în 24 de ore, prin achiziție directă, a spus Dan Suciu.   Produsele Hexi Pharma reprezintă 20% din piața biocidelor.
 • Urmează verificarea tuturor biocidelor aflate pe piață, prin sondaj, pentru a exista convingerea că aceste produse sunt conforme și dezinfectanții Hexi Pharma nu vor fi înlocuiți cu alții similari.
 • Spitalele au bani pentru achiziția imediată a dezinfectanților, a asigurat Dan Suciu. Nu va fi o criză a biocidelor

Aceleași substanțe vor fi trimise și la laboratoare din străinătate, indiferent cât vor costa aceste teste a spus secretarul de stat Strâmbu, deoarece ICECHIM are capacitatea de a efectua astfel de teste, dar nu este acreditat și analizele sale nu au valoare în instanță. O analiză în străinătate costă între 6.000 și 16.000 de euro, potrivit secretarului de stat.

Exemple de rezultate ale analizelor făcute de ICECHIM:

S-au făcut analize pe 76 de probe. Doar 16, cele prezentate miercuri, au fost finalizate până acum. Rezultatele pentru celelalte 60 vor fi gata zilele următoare.

Cele 16 probe provin din dezinfectanți Hexi Pharma folosiți de patru spitale bucureștene:

 • Spitalul de Urgență Floreasca
 • Spitalul Universitar de Urgență
 • Institutul Național de Endocrinologie C. I. Parhon
 • Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Exemple de nonconformități:

 • la clorură de amoniu, valoarea declarată era de 15%, iar cea măsurată – 5,18%.
 • la un produs cu iod, valoarea declarată a fost de 10%, cea măsurată – 7,41%.
 • la Glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea reală – 1,23%.

În afara acestor analize de conformitate, care verifică respectarea etichetei, dar și respectarea parametrilor valabili la nivel eurpean, urmează noi teste de sanitație.

Spre deosebire de testele de sanitație realizate la ordinul fostului ministru Patriciu Achimaș- Cadariu, de data aceasta vor avea fi efectuate teste încrucișate – experții dintr-un județ vor controla eficacitatea biocidelor și procedurile de dezinfectare din spitale situate în alt județ.

„Urmează un test de sanitaţie încrucişat în perioada următoare, nu spun ziua şi ora pentru că nu e cazul să se facă curăţenie de mântuială de dragul controlului. Dar vor fi controale în următoarea perioadă, în toată ţara. Aceasta este procedura pe care am stabilit-o (…) Urmează controale pentru a vedea dacă celelalte substanţe folosite pentru dezinfecatre sunt valide şi dacă şi procedurile sunt valide. Pentru că testele de sanitaţie presupun proceduri şi substanţe”,  a explicat Dan Suciu.

Hexi Pharma își retrage toate produsele și se închide

La puțin timp după anunțarea acestor prime rezultate, Hexi Pharma a transmis un comunicat în care anunță închiderea firmei și retragerea de pe piață a tuturor produselor:

„Toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica şi firma şi-au încetat deja activitatea şi au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere“, se spune în comunicat.

„În urma rezultatelor anunţate astăzi, Hexi Pharma îşi cere scuze, public, atât medicilor şi personalului medical cât şi tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformităţi“, mai transmite comunicatul.

Firma confirmă astfel că cererea de intrare în insolvență vizează, de fapt, procedura simplificată de insolvență și falimentul:

„Procedura falimentului este procedura de insolventa, concursuala, colectiva si egalitara, care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat”, potrivit Legii 85 din 20014.

Firma Hexi Pharma și-a înregistrat marți, la Tribunalul Municipiului București, cererea de insolvență.

Obiectul dosarului deschis marți, 10 mai, este cererea pe articolul 66 din Legea 85 din 2014, adică:

“Debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să se adreseze tribunalului cu o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de maxim 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.”

Firma HEXI PHARMA CO. SRL a avut în 2014 un profit de 10% din cifra de afaceri netă – 1.838.276 lei, din 18.983.418 lei.

Creditorii și debitorii pot cere insolvența sau falimentul pentru o datorie mai mare de 40.000 lei, potrivit legii.

Instanța urmează să decidă dacă sunt sau nu motive pentru intrarea în insolvență, ținând cont că firma are numeroase contracte cu spitalele din România și nicio unitate nu a demarat procedurile pentru anularea acestora.

Firma i-a anunțat deja pe angajați că vor fi concediați începând cu iunie.

Statistica afacerilor Hexi Pharma cu statul

Iniţiativa România a analizat afacerile companiei Hexi Pharma cu statul în perioada 2012 – 2015, iar datele pot fi rezumate astfel:

 • a avut peste 9.300 de contracte cu spitalele,  în perioada 2012 – 2015
 • valoarea totală a contractelor cu spitalele – 25.975.821,5 de euro
 • 9.036 de contracte, cu o valoare totală de 5.440.829,4 de euro, au fost acordate prin încredinţare direct
 • 303 de contracte au fost obţinute prin licitaţie (valoare totală de 20.534.992,1 de euro)

Offshore în Cipru

Gazeta Sporturilor a dezvăluit într-unul dintre episoadele referitoare la dezinfectanții diluați, că substanțele active pentru aceste biocide sunt cumpărate de la un offshore controlat de patronul Hexi Pharma. Ele sunt achiziționate cu 11 euro pe kilogram şi revândute firmei Hexi Pharma cu 73 de euro pe kilogram.

Rise Project a calculat că 75% din încasările firmei Hexi Pharma sunt bani publici, iar 40% din aceste sume 40% au ajuns în conturile familiei Condrea.

Dan Condrea și tatăl său, Vergiliu Condrea, care a înființat în 1994 firma Hexi Pharma, primeau lunar zeci de mii de euro de la CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited (offshore-ul din Cipru folosit în această schemă), pentru funcțiile de conducere ocupate.

Au existat luni în care cei doi au încasat și 100.000 de euro. Suma totală încasată în perioada 2008 – 2009 reprezintă 40% din valoarea contractelor derulate cu statul în acel interval.

Din 2008, acest offshore a început să cumpere substanțele active din Germania și să le vândă la suprapreț firmei Hexi Pharma.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.5.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Stare de urgență la Veneția – Guvernul va oferi ajutoare locuitorilor și va accelera finalizarea proiectului MOSE

Iulian Soare

Premierul italian, Giuseppe Conte a anunţat în Consiliul de miniştri de joi că a fost declarată starea de urgenţă şi au fost aprobate primele ajutoare… Mai mult

Europa

Rezoluție PE: Polonia, somată să respingă proiectul ce prevede închisoare pentru profesorii care predau educație sexuală

Iulian Soare

Parlamentarii europeni și-au exprimat joi, într-o rezoluție adoptată cu 471 de voturi pentru și 128 împotriva, îngrijorarea față de intenția Varșoviei de a-i pedepsi penal… Mai mult

Stiri

Consiliul General al Capitalei a aprobat delegarea activității RADET către Termoenergetica

Vladimir Ionescu

Consiliul General Bucureşti a aprobat, joi, proiectul care prevede delegarea activităţii de termoficare către compania energetică municipală Termoenergetica de la regia RADET, intrată în faliment.… Mai mult

Stiri

Întrevedere Cătălin Predoiu – Hans Klemm: Ministrul dorește expertiză americană pentru recuperarea prejudiciilor din dosare

Vladimir Ionescu

Refacerea legilor justiţiei şi finalizarea codurilor penale sunt obiective esenţiale în perioada care urmează, a fost concluzia întâlnirii pe care ministrul Cătălin Predoiu a avut-o… Mai mult

Stiri

Alegeri prezidențiale, rezultate finale turul I: Iohannis – 37,82%, Dăncilă – 22,26%, Barna – 15,02%

Vladimir Ionescu

Biroul Electoral Central a anunţat rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale, iar după numărătoarea tuturor voturilor, clasamentul este: Klaus Iohannis – 37,82% (3.485.292… Mai mult

Stiri

Chișinău / Guvernul socialist al președintelui Dodon a obținut votul Parlamentului

Iulian Soare

Noul guvern al Republicii Moldova a fost votat joi în Parlament cu 62 de voturi, Partidul Socialist (PSRM) fiind ajutat de Partidul Democrat (PD), la… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor va fi reorganizat, va avea economist şef

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor (MFP)  va fi reorganizat, iar reorganizarea va include înființarea unui „department de economist şef”, a anunţat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Va exista… Mai mult