O primă tentativă a Ministerului Mediului pentru găsirea unei soluții unanim acceptate de aplicare a modificărilor la legea reciclării ambalajelor a eșuat lamentabil.
Surse participante la întâlnirea organizată miercuri, la Guvern, au declarat cursdeguvernare.ro că ideea Ministerului Mediului de a aduce la aceeași masă în fața autorităților, producătorii afectați de noua legislație și companiile autorizate pentru reciclarea ambalajelor a fost o eroare- după o perioadă de discuții de principiu, reprezentanții părților aflate în litigiu au început să discute în contradictoriu din ce în ce mai aprins, ajungându-se la situația ca organizatorii să suspende întâlnirea și să apeleze la jandarmi pentru calmarea spiritelor și evacuarea sălii.
Motivul nemulțumirilor este evident: cei care pun în vânzare produse ambalate sunt puși în situația să plătească în 2016 contractele încheiate în 2015 cu OTR-uri și neonorate de acestea, deși au încasat banii producătorilor.
La întâlnirea de miercuri au participat vicepremierii Borc și Dîncu, ministrul Mediului, și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe și ai Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, reprezentanți ai tuturor OTR-urilor autorizate și câte un reprezentant ai diverselor asociații ale producătorilor sau ale comercianților.
Câtă vreme s-au desfășurat normal, discuțiile, afirmă surse participante la întâlnire, au fost unele de principiu, în care autoritățileau cerut părților implicate opinia și eventualele soluții.
Vicepremierul Borc a fost cel care a promis că va găsi o rezolvare pentru problemele generate de OTR-uri în 2015 și va ajuta la modificarea cadrului legislativ pentru viitor.
Producătorii au solicitat, pe lângă exonararea de la plata taxelor pe care Autoritatea de Mediu le cere acum acestora în contul anului 2015, an în care producătorii au încheiat și onorat contractele încheiate cu OTR-uri, creșterea capacităților statului de colectare selectivă a deșeurilor și, eventual, trecerea la un sistem de taxă unică pe ambalaj, taxă al cărei nivel să fie apropiat de cel european.
Producătorii nu știu dacă vor mai fi invitați la o reuniune similară, ei luând decizia să se întâlnească în următoarele zile pentru a formula o singură listă de propuneri care să fie transmisă guvernului spre consultare.
Și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, ai cărei reprezentant a participat la reuniunea de miercuri, a dat publicității un comunicat, joi, în care își exprimă încrederea ca, deși la întâlnirea organizată de Ministerul Mediului nu au fost prezentate soluții pentru facturile rectificative aferente anului 2015 sau un calendar complet de modificări legislative necesare, acest lucru este obligatoriu să se întâmple în cel mai scurt timp posibil.