joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 mai, 2020

Președintele Donald Trump a confirmat joi retragerea SUA din Acordul „Cer deschis”, existent între NATO și Rusia de aproape 30 de ani. La puțin timp după anunț, Alianța a convocat o reuniune de urgență a ambasadorilor NATO pentru vineri.

Acordul, la care au aderat 35 de ţări, inclusiv România, permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Decizia retragerii Statelor Unite va intra în vigoare peste şase luni, iar motivul invocat este încălcarea repetată de către Rusia a mai multor prevederi ale tratatului.


Oficiali de rang înalt din administraţia SUA au precizat într-o discuţie cu un grup restrâns de reporteri că retragerea va respecta termenii tratatului, scrie Agerpres, citând agenții de presă străine.

Unul dintre ei a afirmat că după un proces de revizuire care a durat şase luni „a devenit evident că nu mai este în interesul Americii să rămână parte a tratatului Cer Deschis”, deoarece Rusia încalcă acordul şi îl aplică în moduri care pot contribui la ameninţări militare la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor lor.

SUA s-au retras anul trecut şi din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia.

Oficialii citaţi au dezvăluit că Washingtonul a început în schimb noi negocieri cu Moscova în domeniul nuclear. Potrivit unuia dintre ei, obiectivul este „crearea următoarei generaţii de măsuri de control al armelor nucleare”, iar Statele Unite îşi menţin angajamentele privind controlul armamentului, securitatea în Europa şi faţă de „un viitor care restricţionează semnificativ armele nucleare”. El a adăugat că „Rusia va fi răspunzătoare de respectarea acordurilor viitoare”.

(Citiți și: ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)


Tratatul Cer Deschis a fost propus iniţial de preşedintele american Dwight Eisenhower în 1955. Acordul a fost semnat în cele din urmă de Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, începând din 1992, şi a intrat în vigoare în 2002.

Reacția Rusiei 

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Retragerea Statelor Unite din tratat, va afecta stabilitatea strategică şi interesele aliaţilor europeni ai Washingtonului, consideră Ministerul rus de Externe.

„Această manevră nu doar că va înrăutăţi situaţia stabilităţii strategice şi securitatea militară în Europa, ci aparent va afecta şi interesele aliaţilor SUA care fac parte din acest tratat”, afirmă Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: