duminică

21 aprilie, 2024

27 august, 2020

Germania va folosi fondurile europene de salvare care îi revin pentru a evita creșterea datoriei publice mai degrabă decât pentru a finanța noi programe guvernamentale menite să încurajeze revenirea creșterii economice, transmite Bloomberg.

Coaliția de guvernare a cancelarului Angela Merkel a agreat cheltuirea granturilor de circa 15 miliarde de euro ce îi revin în cadrul programului UE de relansare pentru finanțarea unor măsuri implementate deja, care fac parte din planul de salvare anunțat de guvernul Germaniei în contextul pandemiei, precum și pentru investiții în decarbonarea economiei, potrivit unor surse care au participat la discuții.

Scopul acordului convenit marți de coaliție este de a ține în frâu creșterea datoriei publice în 2021 și 2022, când vor începe să fie virate aceste sume de la UE.


Planul este în linie cu poziția Germaniei care a preferat să acționeze mereu cu responsabilitate bugetară, respectiv să mențină bugetul public pe excedent.

În următorii doi ani, Germania ar urma să primească granturi de 15,2 miliarde de euro de la UE. Statul a implementat un program de măsuri de 1.200 de miliarde de euro pentru sprijinirea economiei lovite de pandemia Covid-19.

Singura inițiativă nouă care ar urma să fie finanțată din granturile de la Bruxelles ar fi programul de 500 de milioane de euro pentru dotarea școlilor cu laptopuri și alte echipamente IT, au anunțat oficiali guvernamentali miercuri.

Ministrul de finanțe, Olaf Scholz, a declarat marți că se văd semne ale unei reveniri economice peste așteptări. Declarația s-a soldat cu solicitări din partea Uniunii Creștin-Democrate (CDU) de a relua politica bugetară prudentă, potrivit surselor citată de presa internațională.


Administrația de la Berlin anticipează o contracție economică de 6,3% a PIB-ului Germaniei în acest an, urmată de o creștere de 5,2% în 2021.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: