fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Reprezentarea femeilor în politica românească – un raport actualizat la zi

de Victor Bratu 26.8.2016

andrea paul”Vor reuși listele parlamentare ale partidelor politice să se ridice la ștacheta ridicată de reprezentare a femeilor la 40% în echipele prezidențiale și guvernamentale?” se întreabă deputatul Andreea Paul, care vineri a prezentat un raport la zi cu privire la reprezentarea femeilor în politica românească, actualizat cu rezultatele ultimelor alegeri locale.

Femei în politică- o statistică cuprinzătoare

România este pe locul 113 în lume la implicarea politică a femeilor, conform Raportului Global al Egalității de Gen din anul 2015.

La mijlocul anului 2016, realitatea românească a evoluat în bine în cele două Palate și slab la nivelul autorităților locale:

  • Din echipa prezidenţială fac parte 9 doamne, respectiv 40% din cei 22 de consilieri prezidenţiali şi consilieri de stat.
  • În Guvernul României 8 doamne ocupă funcţia de ministru, ceea ce reprezintă 38% din echipa executivă.
  • În Parlament sunt doar 61 de doamne (51- deputate şi 10 – senatoare). Așadar, doar 11% din totalul parlamentarilor actuali sunt doamne.

Rămâne de văzut care va fi evoluția în viitorul Parlament.

Proiectul de lege al cotelor de gen, de minimum 30% femei și bărbați pe listele electorale, pe care l-am depus în acest an în Parlament alături de peste 150 de colegi deputați și senatori este în dezbatere, în această sesiune.

Cum sunt reprezentate femeile la nivelul primarilor în țară și în PNL

147 dintre cele 3.187 de mandate de primari la nivel naţional au fost câştigate de femei, respectiv 4,6%.

Dintre acestea, 138 de mandate au fost câştigate în mediul rural şi doar 9 în mediul urban.

Judeţele cu cele mai multe mandate câştigate de femei sunt Arad şi Vaslui cu 8 mandate fiecare, iar Bacău, Cluj, Constanţa şi Neamţ cu câte 7 mandate fiecare.

În Bistriţa Năsăud, Braşov, Harghita şi Timiş niciun mandat de primar nu a fost câştigat de o femeie.

Dintre cele 147 de mandate de primar câştigate de femei, 44 au fost obţinute de doamnele liberale – PNL, adică 30%. Doamnele din PNL au câştigat 4 mandate în Alba şi câte 3 mandate în Arad, Botoşani, Cluj şi Prahova.

În județul Satu Mare, din cele 4 mandate de primar câştigate de către femei (6,15% din totalul mandatelor la nivel de judeţ), PNL a câştigat unul singur cu o doamnă din cele 17 mandate de primari liberali în judeţul Satu Mare, respectiv 26% din cele 65 de mandate existente. Județul Satu Mare se poziționează pe locul 20 în ceea ce privește numărul mandatelor de primar câștigate de femei.

La nivel naţional, dintre cele 3.187 de mandate de primari, 1.081 au fost câştigate de PNL, respectiv 34%.

Cum sunt reprezentate femeile în consiliile județene în țară și în PNL

213 dintre cele 1.436 de mandate de consilieri judeţeni la nivel naţional au fost câştigate de către doamne, respectiv 15%.

Cele mai multe mandate de consilieri judeţeni câştigate de către femei sunt în: municipiul Bucureşti -13 şi Dolj – 12.

La polul opus se află judeţele Alba care nu are nicio femeie consilier judeţean şi Sălaj cu doar un mandat câştigat de o femeie.

Candidatele PNL au obținut 60 de mandate de consilieri judeţeni din cele 213 câştigate de către femei la nivel naţional, respectiv 28% din totalul mandatelor deținute de către doamnele consiliere județene.

Cele mai multe mandate de consiliere judeţene ale PNL sunt obţinute în judeţele: Cluj – 5 (28% – din totalul mandatelor de consilieri judeţeni PNL la nivel de judeţ) şi Arad – 4 (25% – din totalul mandatelor de consilieri judeţeni PNL la nivelul judeţului).

În județul Satu Mare, 4 mandate de consilieri judeţeni au fost câştigate de către femei (12% din totalul mandatelor de consilieri judeţeni sătmăreni), dintre care 2 mandate sunt deţinute de doamnele liberale: Dobra Carmen Maria și Blidar Ileana.

Astfel, județul Satu Mare se află pe locul 30 în clasamentul județelor în ceea ce privește numărul mandatelor de consilier județean câștigate de către femei. PNL a câştigat 7 mandate de consilieri judeţeni din cele 33, 5 domni și 2 doamne cum spuneam, respectiv 21% din totalul mandatelor din judeţ.

În judeţele Alba, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Iaşi, Sălaj, Timiş şi municipiul Bucureşti, nicio femeie nu ocupă funcţia de consilier judeţean din partea PNL.

La nivel naţional PNL a câştigat 504 mandate de consilieri judeţeni, doamne și domni, respectiv 35% din cele 1.436 existente.

Cum sunt reprezentate femeile în consiliile locale în țară și în PNL

Dintre cei 40.220 de consilieri locali aleşi la nivel naţional, 4.990 sunt femei, ceea ce înseamnă 12,4%.

Cele mai multe mandate de consilieri locali obţinute de femei au fost înregistrate în mediul urban – 4.008 şi doar 982 în mediul rural.

Cele mai multe mandate de consilieri locali obţinute de femei s-au înregistrat în judeţele: Prahova – 200 (4% din totalul mandatelor obţinute de femei la nivel naţional); Dâmboviţa – 188; Timiş – 183; Bacău – 181; Constanţa -176; Iaşi – 174; Suceava – 173 etc.

La polul opus se situează municipiul Bucureşti – 42 consiliere locale (0,84% din totalul mandatelor obţinute de femei la nivel naţional şi 25,3% din totalul mandatelor de consilieri locali la nivelul municipiului), urmat de judeţele: Bistriţa-Năsăud – 48; Covasna – 56; Sălaj – 69; Brăila – 77; Gorj – 77; Satu Mare – 79 (1,6% din totalul mandatelor obţinute de femei la nivel naţional şi 9,5% din totalul mandatelor de consilieri locali la nivel de judeţ); Sibiu – 79 etc.

PNL deţine 31,7% din totalul mandatelor de consilieri locali câştigate de femei la nivel naţional, respectiv 1.583 din 4.990 de mandate.

Cele mai multe mandate de consilieri locali (PNL) obţinute de femei sunt în judeţele: Prahova – 89; Constanţa – 71; Suceava – 66; Timiş – 64 etc.

La polul opus se situează municipiul Bucureşti – 5 (16% – din totalul mandatelor de consilieri locali PNL la nivelul municipiului), urmat de judeţele: Covasna – 5; Harghita -9; Bistriţa- Năsăud -11.

În județul Satu Mare, 79 mandate de consilieri locali au fost câştigate de către femei (9,55% din totalul mandatelor de consilieri locali sătmăreni). Astfel, județul Satu Mare se află pe locul 35 în clasamentul județelor în ceea ce privește numărul mandatelor de consilier local câștigate de către femei.

Dintre cele 40.220 de mandate de consilieri locali la nivel naţional, PNL deţine 13.193 de mandate de către domni și doamne, respectiv 32,8% din total.

(Descărcați AICI raportul Andreei Paul, care include topurile pe județe și pe partidele politice)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.8.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Criza a accelerat extracția de aur până la maximul producției anuale. Cât aur a mai rămas în pământ – cei mai mari producători

Adrian N Ionescu

Ca orice criză economică globală, cea provocată de Covid-19 a atras atenția asupra aurului ca activ de refugiu pentru marii investitori și a propulsat prețul… Mai mult

Stiri

Criza din Liban: Premierul desemnat Mustapha Adib demisionează la o lună  după numire

Vladimir Ionescu

Premierul desemnat libanez Mustapha Adib a anunţat sâmbătă că demisionează, după aproape o lună de eforturi în vederea formării unui guvern tehnocrat, transmit AFP, Reuters… Mai mult

Europa

Un start-up suedez a inventat un material care poate face inutile cablurile și bateriile în case

Iulian Soare

  Un start-up din Suedia a inventat un material foarte subțire care funcționează asemănător cu panourile solare și cu care pot fi „îmbrăcate” suprafețele din… Mai mult

Europa

Bogdan Aurescu: Lumea are nevoie de un sistem multilateral mai eficient și mai pragmatic

Iulian Soare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România a andosat Declarația privind principiile Alianței pentru Multilateralism, cu ocazia reuniunii ministeriale virtuale a acesteia, care… Mai mult

Europa

Apel al premierului Greciei către președintele Turciei: „Să dăm o șansă diplomației sau ne judecăm la Haga”

Adrian N Ionescu

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a adresat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan apelul de a găsi împreună, pe cale diplomatică, o soluție la tensiunile declanșate de… Mai mult

Stiri

Meteorologii au extins Codul portocaliu de ploi abundente la 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti

Adrian N Ionescu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins sâmbătă Codul portocaliu de ploi abundente care vor afecta total sau parţial 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti… Mai mult

Europa

Scădere severă a investițiilor chineze în Europa și America de Nord, pe fondul restricțiilor impuse de state

Iulian Soare

În vreme ce unele state dezvoltate impun reglementări mai severe investițiilor chineze directe, obstacolele chineze în fața investițiilor străine nu le-au împiedicat pe acestea să… Mai mult