miercuri

10 aprilie, 2024

26 august, 2016

andrea paul”Vor reuși listele parlamentare ale partidelor politice să se ridice la ștacheta ridicată de reprezentare a femeilor la 40% în echipele prezidențiale și guvernamentale?” se întreabă deputatul Andreea Paul, care vineri a prezentat un raport la zi cu privire la reprezentarea femeilor în politica românească, actualizat cu rezultatele ultimelor alegeri locale.

Femei în politică- o statistică cuprinzătoare

România este pe locul 113 în lume la implicarea politică a femeilor, conform Raportului Global al Egalității de Gen din anul 2015.

La mijlocul anului 2016, realitatea românească a evoluat în bine în cele două Palate și slab la nivelul autorităților locale:

  • Din echipa prezidenţială fac parte 9 doamne, respectiv 40% din cei 22 de consilieri prezidenţiali şi consilieri de stat.
  • În Guvernul României 8 doamne ocupă funcţia de ministru, ceea ce reprezintă 38% din echipa executivă.
  • În Parlament sunt doar 61 de doamne (51- deputate şi 10 – senatoare). Așadar, doar 11% din totalul parlamentarilor actuali sunt doamne.

Rămâne de văzut care va fi evoluția în viitorul Parlament.

Proiectul de lege al cotelor de gen, de minimum 30% femei și bărbați pe listele electorale, pe care l-am depus în acest an în Parlament alături de peste 150 de colegi deputați și senatori este în dezbatere, în această sesiune.

Cum sunt reprezentate femeile la nivelul primarilor în țară și în PNL

147 dintre cele 3.187 de mandate de primari la nivel naţional au fost câştigate de femei, respectiv 4,6%.

Dintre acestea, 138 de mandate au fost câştigate în mediul rural şi doar 9 în mediul urban.


Judeţele cu cele mai multe mandate câştigate de femei sunt Arad şi Vaslui cu 8 mandate fiecare, iar Bacău, Cluj, Constanţa şi Neamţ cu câte 7 mandate fiecare.

În Bistriţa Năsăud, Braşov, Harghita şi Timiş niciun mandat de primar nu a fost câştigat de o femeie.

Dintre cele 147 de mandate de primar câştigate de femei, 44 au fost obţinute de doamnele liberale – PNL, adică 30%. Doamnele din PNL au câştigat 4 mandate în Alba şi câte 3 mandate în Arad, Botoşani, Cluj şi Prahova.

În județul Satu Mare, din cele 4 mandate de primar câştigate de către femei (6,15% din totalul mandatelor la nivel de judeţ), PNL a câştigat unul singur cu o doamnă din cele 17 mandate de primari liberali în judeţul Satu Mare, respectiv 26% din cele 65 de mandate existente. Județul Satu Mare se poziționează pe locul 20 în ceea ce privește numărul mandatelor de primar câștigate de femei.

La nivel naţional, dintre cele 3.187 de mandate de primari, 1.081 au fost câştigate de PNL, respectiv 34%.

Cum sunt reprezentate femeile în consiliile județene în țară și în PNL

213 dintre cele 1.436 de mandate de consilieri judeţeni la nivel naţional au fost câştigate de către doamne, respectiv 15%.

Cele mai multe mandate de consilieri judeţeni câştigate de către femei sunt în: municipiul Bucureşti -13 şi Dolj – 12.

La polul opus se află judeţele Alba care nu are nicio femeie consilier judeţean şi Sălaj cu doar un mandat câştigat de o femeie.

Candidatele PNL au obținut 60 de mandate de consilieri judeţeni din cele 213 câştigate de către femei la nivel naţional, respectiv 28% din totalul mandatelor deținute de către doamnele consiliere județene.

Cele mai multe mandate de consiliere judeţene ale PNL sunt obţinute în judeţele: Cluj – 5 (28% – din totalul mandatelor de consilieri judeţeni PNL la nivel de judeţ) şi Arad – 4 (25% – din totalul mandatelor de consilieri judeţeni PNL la nivelul judeţului).

În județul Satu Mare, 4 mandate de consilieri judeţeni au fost câştigate de către femei (12% din totalul mandatelor de consilieri judeţeni sătmăreni), dintre care 2 mandate sunt deţinute de doamnele liberale: Dobra Carmen Maria și Blidar Ileana.

Astfel, județul Satu Mare se află pe locul 30 în clasamentul județelor în ceea ce privește numărul mandatelor de consilier județean câștigate de către femei. PNL a câştigat 7 mandate de consilieri judeţeni din cele 33, 5 domni și 2 doamne cum spuneam, respectiv 21% din totalul mandatelor din judeţ.

În judeţele Alba, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Iaşi, Sălaj, Timiş şi municipiul Bucureşti, nicio femeie nu ocupă funcţia de consilier judeţean din partea PNL.

La nivel naţional PNL a câştigat 504 mandate de consilieri judeţeni, doamne și domni, respectiv 35% din cele 1.436 existente.

Cum sunt reprezentate femeile în consiliile locale în țară și în PNL

Dintre cei 40.220 de consilieri locali aleşi la nivel naţional, 4.990 sunt femei, ceea ce înseamnă 12,4%.

Cele mai multe mandate de consilieri locali obţinute de femei au fost înregistrate în mediul urban – 4.008 şi doar 982 în mediul rural.

Cele mai multe mandate de consilieri locali obţinute de femei s-au înregistrat în judeţele: Prahova – 200 (4% din totalul mandatelor obţinute de femei la nivel naţional); Dâmboviţa – 188; Timiş – 183; Bacău – 181; Constanţa -176; Iaşi – 174; Suceava – 173 etc.

La polul opus se situează municipiul Bucureşti – 42 consiliere locale (0,84% din totalul mandatelor obţinute de femei la nivel naţional şi 25,3% din totalul mandatelor de consilieri locali la nivelul municipiului), urmat de judeţele: Bistriţa-Năsăud – 48; Covasna – 56; Sălaj – 69; Brăila – 77; Gorj – 77; Satu Mare – 79 (1,6% din totalul mandatelor obţinute de femei la nivel naţional şi 9,5% din totalul mandatelor de consilieri locali la nivel de judeţ); Sibiu – 79 etc.

PNL deţine 31,7% din totalul mandatelor de consilieri locali câştigate de femei la nivel naţional, respectiv 1.583 din 4.990 de mandate.

Cele mai multe mandate de consilieri locali (PNL) obţinute de femei sunt în judeţele: Prahova – 89; Constanţa – 71; Suceava – 66; Timiş – 64 etc.

La polul opus se situează municipiul Bucureşti – 5 (16% – din totalul mandatelor de consilieri locali PNL la nivelul municipiului), urmat de judeţele: Covasna – 5; Harghita -9; Bistriţa- Năsăud -11.

În județul Satu Mare, 79 mandate de consilieri locali au fost câştigate de către femei (9,55% din totalul mandatelor de consilieri locali sătmăreni). Astfel, județul Satu Mare se află pe locul 35 în clasamentul județelor în ceea ce privește numărul mandatelor de consilier local câștigate de către femei.

Dintre cele 40.220 de mandate de consilieri locali la nivel naţional, PNL deţine 13.193 de mandate de către domni și doamne, respectiv 32,8% din total.

(Descărcați AICI raportul Andreei Paul, care include topurile pe județe și pe partidele politice)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: