joi

28 martie, 2024

19 iulie, 2013

Declarațiile președintelui Traian Băsescu privind repatrierea lui Omar Haysam – condamnat în România la 20 de ani de închisoare pentru terorism în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak – confirmă că aceasta a fost o operațiune specială a serviciilor de informații.

Șeful statului a refuzat să confirme că aducerea în țară a lui Haysam s-ar fi făcut în baza acordului de extrădare pe care România l-a încheiat cu Siria – țara de origine a lui Haysam.

”Nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria şi nici că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. De asemenea, nu confirm că a fost adus în baza unui acord de extrădare.” – a spus Traian Băsescu.


”A fost o operaţiune asumată, la nivelul la care trebuia asumată şi s-a desfăşurat cu bine. (…)Pentru instituţiile statului, Omar a devenit o problemă din momentul în care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, respectiv în 2008. Din acel moment, instituţiile au fost obligate să-l aducă în ţară, pentru a se indeplini dispoziţiile justiţiei.” – a mai spus Traian Băsescu.

Întrebat din ce țară a fost adus, în cele din urmă Omar Haysam, șeful statului a răspuns: „Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat”.

Referitor la faptul că informațiile privind operațiunea de repatriere a teroristrului sunt puține și contradictorii, șefului statului a spus: Nu este nicio secretomanie. Este un mod de acţionare a instituţiilor statului, în al doilea rând este vorba de oameni, care trebuie protejaţi.”

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, care a precizat și că nu se pot oferi informaţii suplimentare şi menţionând că preşedintele Băsescu mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în operaţiune.


Predarea are loc la 7 ani după ce autorităţile constatau că Hayssam e de negăsit, acesta neprezentându-se la mai multe termene în procesul în care era judecat. În 20 iulie 2006, Poliţia cerea emiterea unui mandat de urmărire internaţională pe numele lui, iar şefii SRI, SIE şi DGIPI demisionau.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: