duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iunie, 2021

Ultimul detaşament militar românesc din teatrul de operaţii Afganistan s-a repatriat în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Detaşamentul este format din 140 de militari din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii”, Elementul Naţional de Sprijin (ENS), structuri de poliţie militară şi stat major. Aceştia au revenit în ţară sub comanda generalului de brigadă Iulian Daniliuc, reprezentantul naţional al Armatei României în Afganistan, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).


Cea mai mare parte din cei aproximativ 600 de militari, care au executat ultima rotaţie din Afganistan, în perioada februarie – iunie 2021, aparţine Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii” comandat de locotenent-colonelul Vasile Mironescu.

Ei au executat, alături de militarii din cadrul ENS şi în cooperare cu forţele Coaliţiei internaţionale, cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane şi cu liderii locali, misiuni specifice de protecţia forţei şi de pregătire a activităţilor de redislocare în ţară a detaşamentelor de militari şi a echipamentelor specifice misiunii.

Sincronizare cu aliații NATO

Activităţile de repatriere au fost sincronizate cu aliaţii din NATO şi cu partenerul strategic SUA, în cadrul operaţiei „SAFE RETURN AFGHANISTAN 2021” a Comandamentului Forţelor Întrunite, structura din MApN care exercită comanda operaţională a detaşamentelor Armatei României participante la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit MApN, din anul 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forţelor pentru Operaţii Speciale şi structurilor de Informaţii Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operaţii din Afganistan.

(Citiți și: „S-a întors din Afganistan primul contingent de militari români”)


La ceremonia de repatriere de la Baza 90 au luat partre ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: