UPDATE 3. Amsterdam va fi noua locație a Agenției Europene a Medicamentului. Oferta olandeză a fost declarată câștigătoare printr-o metodă inedită, după ce la al treilea vot a fost egalitate.
Reprezentantul Estoniei, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE, a fost cel care a determinat decizia finală: numele celor două finaliste a fost scris pe 2 bucăți de hârtie, băgate într-un bol de sticlă, una dintre hârtii fiind extrase, astfel fiind anunțat câștigătorul.
Surse din Consiliu au declarat pentru Politico că Slovacia a fost statul care s-a abținut la vot.
Ministrul Sănătății din Slovacia a confirmat ulterior că țara sa a fost cea care s-a abținut la vot. Ministrul Tomáš Drucker a spus că Slovacia a adoptat această poziție din cauză că niciun membru mai nou al UE nu a trecut de primul tur. Citând criteriul de ”răspândire echitabilă” a agențiilor în Europa, Tomáš Drucker a declarat: ”Nu este un mesaj bun pentru locuitorii europei și rezultatul cu siguranță nu va ajuta la elevarea sentimentelor pro-europene”.
UPDATE 2. Egalitate la vot în cel de-al treilea tur, ofertele Milano și Amsterdam primind același număr de voturi- 13. Din nou, un stat s-a abținut.
UPDATE 1. În cursa pentru găzduirea Agenției Europene a Medicamentului rămân Milano și Amsterdam. În turul doi, Milano a primit 12 voturi, Amsterdam 9 și Copenhaga 5. Adunate toate aceste puncte dau 26, rezultă că un stat s-a abținut la votul din cel de-al doilea tur.
Știrea inițială.
Milano, Amsterdam și Copenhaga s-au calificat în cea de-a doua rundă a votului privind relocarea Agenției Europene a Medicamentului.
Potrivit Politico, Milano a primit 25 de puncte, celelalte două capitale fiecare câte 20 după primul vot dat în Consiliul Afaceri Generale.
Bratislava s-a clasat pe locul 4, cel mai bun scor pentru o ofertă din Europa Centrală și de Est. Nu este foarte clar în acest moment câte puncte a adunat oferta României.
De precizat: Presa internațională prezenta candidatura Bratislavei drept cea cu cele mai mari șanse de reușită la relocarea Agenției Europene a Medicamentului.
În condițiile în care un stat nu poate prelua ambele agenții europene, condiție prezentată cu luni în urmă de președintele Jean Claude Juncker, pare că Varșovia și Praga ar putea beneficia de sprijin la votul pentru relocarea Autorității Bancare Europene, astfel încât balanța est-vest să fie echilibrată.
Pentru relocarea Autorității Bancare Europene sunt depuse 8 candidaturi.
Liderii europeni decid luni destinaţia celor două agenţii UE – Agenția Medicamentului și Autoritatea Bancară- care se mută de la Londra din cauza Brexitului, într-un vot organizat la Bruxelles.
Cei 27 de reprezentanți ai statelor membre UE, fără Marea Britanie, votează în primul tur cele mai bune 3 oferte, alocând 3 puncte locului 1, două puncte locului 2 și 1 punct locului 3. Fiacare stat trebuie să voteze în acest mod ca votul să fie considerat valid. Dacă una dintre oferte primește punctaj maxim de cel puțin 14 ori, atunci respectiva ofertă va fi declarată câștigătoare.
În caz contrar, se organizează un tur doi, în care intră primele 3 oferte cu punctajul cel mai mare. În acest tur, cele 27 de state au un singur punct de alocat, ofertei pe care o consideră cea mai potrivită. Dacă una dintre cele 3 primește 14 voturi, atunci este declarată câștigătoare, dacă nu se va mai organiza un nou vot, cu cele mai bine 2 clasate.
Procedura de vot este secretă. În ziua votului s-au retras din competiția pentru găzduirea Agenției Medicamentului ofertele din Irlanda și din Croația, în urmă cu 3 zile, vineri, Malta fiind prima care a anunțat că își retrage oferta. În cursă au rămas 16 state.
Comisia Europeană a prezentat pe data de 1 octombrie evaluările privind ofertele de găzduire a Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM), notând mai multe lipsuri ale ofertei Bucureştiului.
Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, oferta României nu conține:
- informaţii suficiente privind frecvenţa mijloacelor de transport care fac legătura cu aeroportul,
- precizari privind eventuala extindere a costurilor de funcționare și mentenanță a sediului,
- informații privind „condițiile speciale oferite privind toate costurile și infrastructurile dedicate”,
- detalii despre „beneficiile suplimentare” pe care Guvernul României intenționează să le ofere,
- detalii despre spațiile pentru copii personalului și despre capacităţile şcolilor în limbi străine,
- detalii despre suprafețele anumitor spații de lucru ale virtualului sediu din București al AEM și despre standardele acestora, potrivit evaluării Comisiei Europene.