cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Relația Turcia – Europa, în continuă răcire. Jean-Claude Juncker: Dacă se prăbușește Acordul, imigranții vor reîncepe să vină

30 iulie, 2016

erdogan junckerSchimb indirect de replici între președintele turc și oficiali europeni. 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri seara că există riscul ca Acordul dintre UE și Turcia privind refugiații să se prăbușească.

La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut Uniunii Europene și Statelor Unite „să își vadă de propriile afaceri”.


O eventuală ruptură între Turcia și Occident ar putea avea însă consecințe grave, atrage atenția Jean-Claude Juncker, pentru că ar duce la reluarea fluxurilor masive de refugiați din Orientul Mijlociu și nordul Africii către Europa.

„Riscul este ridicat. Succesul de până acum al acordului este fragil. Președintele Erdogan a lăsat deja de înțeles în mai multe rânduri că vrea să îl pună sub semnul întrebării”, a declarat Jean-Claude Juncker vineri, pentru Kurier.

În cazul acesta, a explicat el, „putem să ne așteptăm ca imigranții să reînceapă să vină în Europa”.

Obligațiile Turciei de a prelua imigranți neeligibili pentru statutul de azilanți în UE era condiționat de eliminarea vizelor pentru cetățenii turci și accelerarea procesului de aderare.


Au existat poziții vehement împotriva acestor măsuri, din partea unor lideri europeni, chiar înainte de puciul din 15 iulie. Acțiunile guvernanților împotriva opoziției, a presi și a socității civile au stârnit multe semne de întrebare privind statul de drept din Turcia și compatibilitatea cu rigorile democratice din UE.

După încercarea de lovitură de stat eșuată, au urmat însă mii de arestări și zeci de micii de demiteri în rândul armatei, al magistraților și cadrelor didactice.

De asemenea, Ankara a închis peste 130 de publicații, agenții de știri, posturi de televiziune și radio.

Toate măsurile au fost explicate prin prin suspiciunea că cei vizați ar fi adepți ai mișcării Hizmet, a lui Fetulaf Gulen. Acesta este acuzat de regimul lui Erdogan ca fiind creierul puciului eșuat din 15 iulie.

Liderii occidnetali au avertizat Ankara că aceste măsuri, luate în lipsa unor dovezi clare, sunt abuzuri și pun în pericol relația Turciei cu Vestul.

Președintele Turciei: „Cei care ne critică nu pot fi state prietene”

Vineri, Recep Tayyip Erdogan a răspuns din nou acestor critici la adresa măsurilor de represiune împotriva persoanelor suspectate de legături cu tentativa de lovitură de stat:

„Unii ne dau lecții. Se declară îngrijorați. Vedeți-vă de propriile afaceri!”, a declarat președintele turc.

El a criticat Occidentul pentru că nu a arătat solidaritate cu Ankara după puciul eșuat și a spus că țările care își fac griji mai mult pentru soarta autorilor tentativei de lovitură de stat decât pentru democrația din Turcia nu pot fi state prietene.

„Din partea țărilor din UE și a altor state occidentale, niciun reprezentant nu a transmis condoleanțe”, a mai spus Recep Erdogan.

Într-un gest de bunăvoință, el a anunțat că va renunța la sutele de procese deschise în justiție împotriva persoanelor acuzate că l-au insultat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: