fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Institutul de la Măgurele nu mai are Consiliu Științific – 95 de cercetători cer demiterea directorului general, Ministerul pregătește clarificarea legislației

Aproape 100 de cercetători de la celebrul Institut Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei solicită într-o scrisoare deschisă înlocuirea din… Mai mult

24.06.2020

Analiză

Prețurile energiei – România, fruntașă la scumpirea curentului electric și la ieftinirea gazelor naturale

România s-a situat în a doua jumătate a anului 2019 pe locul patru între statele membre UE la creșterea prețului curentului electric livrat consumatorilor casnici,… Mai mult

24.06.2020

Chestiunea

Planul, proiectele și hărțile megaproiectului de relansare economică a UE propus de Institutul de Studii Economice din Viena. România – între marii beneficiari

Institutul pentru Studii Economice din Viena propune un plan de investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro, care s-ar putea realiza în următorii… Mai mult

23.06.2020

Europa

Tabloul european al Inovării 2020: Marile probleme ale României, care are un decalaj de peste 68% față de media UE

România rămâne cel mai slab inovator din UE, cu un scor în clasamentul indicatorilor de anul trecut situat la doar 31,6% din performanța media a… Mai mult

23.06.2020

Reîncepe campania de modificare a legilor siguranței naționale: Comisia SRI își arogă exclusivitatea în elaborarea legislației

de Victor Bratu 14.2.2017

Adrian Țuțuianu

Comisia pentru controlul SRI va începe dezbaterea privind modificarea Legilor siguranţei naţionale, inclusiv a regulamentului propriu de funcţionare, a anunţat, marţi, şeful Comisiei, Adrian Ţuţuianu.

Printre propunerile enumerate de șeful comisiei SRI se află actualizarea cadrului legal, dar şi eficientizarea funcţionării SRI, inclusiv prin gândirea unui statut al ofițerului de informații sau limitarea mandatului directorului la maxim 2 mandate de 4 ani.

Comisia a înfiinţat o subcomisie, formată din Adrian Ţuţuianu, Verestoy Attila şi Cezar Preda, care să modifice propriul Regulament al Comisiei de control, dar care va lucra şi modificări sau completări ale Hotărârii Parlamentului 30/1993, care stabileşte atribuţiile comisiei.

“Sunt acte foarte vechi şi care nu ţin cont de ce s-a întâmplat după 1993. Toţi membrii Comisiei vor analiza Hotărârea respectivă, vor face propuneri de completare şi modificare. Ne-am propus ca în maximum 4 săptămâni să fim în măsură să prezentăm Parlamentului un proiect de hotărâre”, a spus senatorul Ţuţuianu.

El a precizat că în acest moment comisia nu are drept de iniţiativă legislative, fiind posibilă inclusiv introducerea acestei prevederi în viitoarea hotărâre a Parlamentului.

Monopol pe legile siguranței naționale

Adrian Ţuţuianu a spus că mecanismul consacrat pentru modificări legislative importante, prin care Parlamentul decide înfiinţarea unei comisii speciale, nu a funcţionat în cazuri mai vechi de modificare a legilor siguranței naționale.

“Vom lucra în cadrul comisiei pornind de la propunerile legislative pe care le avem la legislaţia specifică, începând cu Legea securităţii naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a SRI, o lege privind Statutul ofiţerului de informaţii, legea privind terorismul şi aşa mai departe. Vom lucra pornind de la ce avem şi solicitând puncte de vedere de la toate autorităţile şi instituţiile care sunt interesate de asemenea acte normative. Mă refer aici la CSAT, la SRI, la alte instituţii”, a spus șeful Comisiei SRI.

Înițiativa anunțată de Adrian Țuțuianu are următoarea semnificație: dacă s-ar fi înființat o comisie specială de reformare a legilor siguranței naționale, cum s-a mai întâmplat în 2009, în componența acesteia intră membri ai tuturor formațiunilor politice din Comisiile SRI, SIE, și de Apărare din cele două Camere.

De această dată, însă, păstrarea atributului exclusiv la Comisia SRI înseamnă că aceste legi vor fi gândite de numai 9 persoane.

Aceste 9 persoane sunt actualii membri :

 • Ţuţuianu Adrian senator PSD, președinte comisie
 • Cucşa Marian-Gheorghe deputat ALDE , vicepreședinte
 • Verestóy Attila senator UDMR, secretar
 • Babuş Radu deputat PSD
 • Chirteş Ioan-Cristian senator PNL
 • Costescu Manuel deputat USR
 • Federovici Doina Elena senator PSD
 • Nasra Gabriel-Horia deputat PSD
 • Preda Cezar-Florin deputat PNL

Filosofia schimbării

“Întreg cadrul legislativ trebuie adus la zi. Sunt unele de natură tehnică, dar sunt şi lucruri care ţin, să spun, de organizarea acestor instituţii. Spre exemplu, am făcut o afirmaţie la întâlnirile precedente, care este durata mandatului directorului SRI, care este durata mandatului pentru adjuncţi, pentru că nu avem o limită de timp. Poate sau nu să ocupe mai multe mandate? Câte?”, s-a întrebat retoric senatorul Țuțuianu după lucrările de marți ale comisiei.

“Dacă mă întrebaţi pe mine cred că am putea să avem mandat de 4 ani. E o opinie personală, nu însuşită politic sau a Comisiei. Cred că un mandat de 4 ani pentru directorul SRI, pentru adjuncţi, este util. Cred că am putea stabili că două mandate, aşa cum ar preşedintele, înseamnă maximum. Acestea sunt variante de lucru“, a dat răspunsul şeful Comisiei SRI.

Alte propuneri vizate de actualul șef de comisie vizează modificarea competenţelor Comisiei în privinţa raporturilor cu SRI.

”Întărirea atribuţiilor comisiei, un control mai efectiv, mai de profunzime în activitatea SRI, dreptul de a iniţia propuneri de acte normative, posibilitatea de a intra, aşa cum este în altă parte, colegii mei au adus în atenţie diferse situaţii de drept comparat, mai mult în activitatea SRI şi a fi mai lămuriţi. Acum avem ca modalităţi de verificare a SRI informarea, raportul şi audierea. Sunt mai multe chestiuni care le vom discuta”, a spus Adrian Țuțuianu.

Răspunzând unei întrebări, Adrian Țuțuianu a declarat că “poate fi o temă” inclusiv posibilitatea ca această Comisie să propuneă schimbarea şefului SRI în anumite situaţii.

Reînvie campania din 2014-2015

Schimbarea legilor siguranței naționale a fost una dintre prioritățile anului 2014, tranșată pentru moment în 2015 de către Curtea Constituțională, cu reverberații și tentative de resuscitare în 2016. În guvernarea Ponta, SRI a presat pentru introducerea unui pachet de 3 legi supranumite ”Legile Big Brother”.

La opoziția CCR, directorul de la acea vreme al SRI, George Maior, a reacționat vehement: „Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere morală în legătură cu securitatea cetățenilor României, nu a statului. La momentul când se va întâmpla o catastrofă, voi ști spre cine să arăt cu degetul. E datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri pe care nu le înțelege sau din rea credință le abordează în acest fel. Nu comentez deciziile, ne vom adapta la ele, cu mijloacele chiar și ale lui Sherlock Holmes”.

Anterior acestor declarații, o serie de magistrați au acuzat presiuni venite dinspre SRI pentru validarea proiectelor dorite, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean vorbind public despre anumite presiuni pe care SRI le-ar fi exercitat asupra curţii pentru “validarea” legislaţiei Big Brother.

Nevoia ”actualizării” legilor siguranței naționale a fost reclamată și de președintele Iohannis. Solicitate în premieră să colaboreze la elaborarea acestei legislații, Centrul pentru Jurnalism Independent și Active Watch, alături de APADOR-CH și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, s-au numărat printre organizaţiile care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la insistenţa cu care instituţiile abilitate ale statului au re-propus la început de an 2015, în regim de urgenţă, ”un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului”.

Bonus, despre acoperiții din presă

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a mai declarat marţi, la Parlament, că problema ofiţerilor acoperiţi este o chestiune „extrem de delicată”, urmând să aibă o discuţie cu reprezentanţii Active Watch în vederea organizării unei dezbateri pe tema ofiţerilor acoperiţi din presă.

Adrian Ţuţuianu a susţinut că „finalitatea este că am putea să ajungem la concluzia să stabilim prin lege o asemenea interdicţie”.

Din continuarea declarației pare însă că finalitatea va fi alta: „Vedem dacă există pe undeva în dreptul comparat un asemenea tip de interdicţie. Din câte ştiu eu, nu. Dacă vreţi, istoric, aşa, vă pot da un exemplu: Walt Disney la un moment dat a fost unul dintre cei care lucrau cu CIA”.

În 3 februarie, Adrian Ţuţuianu declara că, în următoarele două luni, va organiza o dezbatere publică despre ”prezenţa sau nu în presă a acoperiţilor”, în urma sesizării făcute de ActiveWatch.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.2.2017

Un raspuns

 1. Protonic
  15.2.2017, 9:13 am

  Comisia SRI nu isi aroga elaboarea ci dezbate posibile modificari ale legilor sigurantei nationale.
  Proiecte poate depune aproape orice factor interesat iar acestea se pot discuta in Parlament.
  De asemenea propunerile vizate mi se par de bun simt iar Comisia incepe sa devina ceea ce ar fi trebuit demult sa fie.

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban: Restructurarea aparatului bugetar „vine de la sine”, odată cu digitalizarea

Razvan Diaconu

Restructurarea aparatului bugetar va veni “de la sine”, ca o  consecință  a digitalizării administraţiei,  în urma căreia angajaţii „care plimbă  hârtii nu îşi vor mai… Mai mult

Europa

Rusia amenință cu ieşirea din Tratatul ”Cer Deschis”

Iulian Soare

Cu două zile înaintea unei reuniuni extraordinare a ţărilor semnatare ale Tratatului “Cer Deschis”, Rusia  spune că îşi rezervă dreptul de a decide care va… Mai mult

Europa

Reglementările bugetare stricte ale UE se vor aplica din nou după criză, avertizează vicepreşedintele Comisiei Europene

Iulian Soare

Restricţiile bugetare pentru statele membre ale UE se vor aplica din nou după ce se va încheia recesiunea provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), a… Mai mult

Stiri

Ministrul Transporturilor promite, la Arad, simplificarea judecării contestaţiilor la licitaţii

Adrian N Ionescu

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a declarat că Guvernul va modifica legislaţia privind judecarea în instanţă a contestaţiilor depuse la licitaţii, în condiţiile în care mari… Mai mult

Stiri

Trei sferturi dintre elevi au luat peste nota 5 la Evaluarea Națională – Rezultate finale

Adrian N Ionescu

Un procent de 76,20% dintre candidaţii prezenţi la Evaluarea Naţională (inclusiv etapa specială) au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, potrivit rezultatelor  finale … Mai mult

Europa

OMS: Nevoia de a reporni economiile nu înseamnă ca guvernele să ignore realitatea Covid

Iulian Soare

Directorul serviciilor de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Michael Ryan, a cerut vineri ţărilor din lumea întreagă „să se trezească” la realitate în… Mai mult

Stiri

Scădere de 30% a înmatriculărilor auto în Semestrul 1, dar iunie a fost a doua cea mai bună lună din an

Vladimir Ionescu

Înmatriculările de autoturisme noi în România au scăzut în iunie cu 27% față de iunie 2019, până la 10.161 unități și cu 30% până la… Mai mult