joi

25 aprilie, 2024

16 ianuarie, 2017

Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a respins luni OUG 79/2016, care scotea managementul spitalelor de sub monopolul cadrelor universitare și introducea noi incompatibilități și conflicte de interese pentru cei care conduc aceste unități.

Au votat pentru respingere 52 de senatori, dintre care 38 de la PSD, 5 de la ALDE și câte 4 de la PMP și UDMR.

Proiectul a fost introdus în ultima clipă pe ordinea de zi, după ce Comisia de sănătate și cea juridică au trimis un raport comun de respingere întocmit chiar luni, astfel încât majoritatea senatorilor nu a avut când să studieze proiectele și recomandarea comisiilor.


Cel două comisii au considerat că OUG trebuie respinsă, printre altele, pentru că nu s-ar fi  realizat nicio consultare cu cei direct implicați (autorități locale, Colegiul medicilor, instituții de  învățământ superior).

Reamintim că la vremea respectivă și-au spus părerea și Colegiul și universitățile, iar pozițiile lor au fost larg mediatizate.

Consecințele votului de luni – Se revine la obligația ca managerii să fie cadre universitare

1. Una dintre modificări ducea la eliminarea restricțiilor privind participarea la concurs și deschiderea competiției în selectarea celor mai competenți directori – se extindea astfel sfera persoanelor care pot ocupa această funcţie.

Până la apariția OUG exista obligaţia ca managerii din spitalele clinice să fie cadru universitar sau medic primar. Această măsură îngrădea în mod nejustificat accesul la această funcţie, cu consecinţe negative în procesul de selecţie pentru ocuparea acestei funcţii şi în desfășurarea activității de management, explică Minsiterul Sănătății motivul modificării.


2. Nu se vor organiza concursuri pentru șefii de secții. Ordonanța impunea concursul pentru aceste poziții, metoda cea mai obiectivă şi transparentă pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor funcţii.

3. Nu mai sunt extinse incompatibilitățile pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil şi,  în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri).

Prin OUG, aceste funcții devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control la nivelul partidelor politice sau al societăţilor comerciale.

De asemenea, conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor nu va mai extins pentru a preveni nepotismul (foarte întâlnit în sistemul sanitar):

  • deţinerea de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager;
  • alte situaţii în care managerul, soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager.

4. Dispare și interdicția impusă managerilor și membrilor comitetului comitetului director în ceea ce privește primirea finanțărilor pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului.

Guvernul Dacian Cioloș a considerat că o eventuală astfel de finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul.

Luni, Guvernul Sorin Grindeanu a transmis că este de acord cu respingerea OUG 79.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: