cursdeguvernare

luni

7 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Referendum violent în Catalonia – forțele guvernamentale au închis jumătate din secțiile de votare

1 octombrie, 2017

UPDATE 16.40: 

Referendumul din Catalonia a degenerat în confruntări violente între forțele de ordine și protestatari.   Departamentul catalan pentru sănătate afirmă că mai multe sute de persoane au fost tratate ca urmare a intervenției forțelor de ordine (337 la ora 15.00, inclusiv 11 polițiști), potrivit Reuters.


Forțele de ordine au folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene, iar în unele secții de votare au fost confiscate urnele și buletinele de vot.

Prezența înregistrată la vot ar fi de 50%, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului regional catalan, Jordi Turull, citat de Politico.

***

Știrea inițială


Aproape 5,5 milioane de alegători au fost chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa asupra independenţei Cataloniei, într-un scrutin pe care puterea centrală de la Madrid l-a declarat ilegal, dar pe care guvernul regional de la Barcelona s-a străduit din răsputeri să-l organizeze.

Operațiunea de votare arată în multe locuri mai degrabă a revoltă, cu votanți blocați în secțiile de votare și cu poliția la uși. Forțele de ordine sunt pregătite să intervină cu echipamente antirevoltă și ambulanțe.

În unele secții, autoritățile au intrat cu forța și au confiscat buletinele de vot și urnele.

Referendumul ar putea rămâne doar cu o valoare simbolică uriașă, căci va avea mari probleme de recunoaștere juridică, chiar și fără invalidarea organizării lui de către Curtea Constituțională a Spaniei.

Multe dintre secţiile de votare nu pot funcționa, iar  guvernul regional al Cataloniei a permis alegătorilor să voteze la orice secție pe care o găsesc deschisă în regiune, dacă secția de votare de care aparțin a fost închisă.

Chiar și buletinele de vot tipărite la domiciliu vor fi acceptate ca valabile, a declarat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, într-o conferință de presă la Barcelona, după ce autorităţile de la Madrid au confiscat milioane de buletine de vot.

După ce o instanță a interzis votul, poliția spaniolă a arestat oficiali catalani. Guvernul Spaniei a anunțat sâmbătă că poliția a sigilat 1.300 din cele 2.315 școli din Catalonia, care fuseseră alese pentru amenajarea secțiilor de votare în cadrul referendumului.

Referendumul se ține în condiții mai degrabă conspirative, cu urnele păzite în locuri sigure, ca să nu fie găsite în timpul percheziţiilor. O centrală informatică ar urma să înregistreze rezultatele numărării voturilor, dar vineri instanţa a decis ca aplicaţia care permite numărarea voturilor să fie blocată, iar sămbătă, poliţişti din Garda civilă au descins în sediul Centrului pentru Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei pentru a verifica dacă au fost blocate aplicaţiile şi serviciile prin care ar putea fi facilitat votul.

În urma unei eventuale ruperi a Cataloniei de Spania, aceasta ar pierde 6% din teritoriu, 16% din populație, dar cincime din PIB, un sfert din exporturi, jumătate din investițiile firmelor start-up,  ca și aproape o treime din medaliații Jocurilor Olimpice de la Rio, potrivit Politico.

Implicații europene și globale

Autoritățile UE au încercat să nu dea amploarea conflictului catalan, spunând că este o problemă internă a Spaniei, dar implicațiile politice depășesc cu mult granițele Spaniei și chiar ale Uniunii.

„În ultimele săptămâni, presa rusă susținută de de stat și conturile automate (bots) de pe rețelele sociale au promovat agresiv dezimformarea și știrile false (…) în scopul discreditării autorităților politice și juridice ale Spaniei”, scrie Politico.

Comisia Europeană a avertizat că, dacă s-ar despărți de Spania, Catalonia va pierde drepturile aferente unei țări membre ale UE, urmând ca procesul de readerare să fie reluat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: