Noua lege a redevențelor va conține un sistem diferenţiat pentru exploatările terestre şi cele maritime, întrucât investiţiile pentru exploatările offshore sunt mult mai mari, a declarat premierul Victor Ponta, miercuri, după o întâlnire cu reprezentanţii Petrom şi Exxon.
”Cu siguranţă, şi asta este practicat la nivel european şi mondial, nu poţi să ai aceleaşi redevenţe pentru resursele exploatate terestru şi cele din mare, mă refer la Marea Neagră în cazul nostru, pentru simplul motiv că sunt difrerenţe uriaşe de investiţii şi de profit. Şi atunci ideea este să găsim un sistem diferenţiat şi lucrăm împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem diferenţiat de redevenţe care să păstreze şi exploatările din offshore profitabile”, a spus premierul, citat de MEDIAFAX.
„Vorbeam azi dimineaţă cu reprezentanţii Exxon şi Petrom. Investiţiile în Marea Neagră vor depăşi bine un miliard de euro. Ideea este că orice companie trebuie să-şi şi recupereze acele investiţii, altfel nu le face”, a explicat Victor Ponta.
Pe de altă parte, premierul a fost solicitat de jurnalişti să comenteze afirmaţiile reprezentanţilor Petrom, care spuneau că redevenţele nu pot fi majorate deoarece primează contractele de concesiune, care sunt pe 20-30 de ani.
Premierul a spus că noua Lege a redevenţelor va fi aplicabilă oricăror noi contracte de concesiune.
„Cred că încurcaţi puţin lucrurile şi nu aş vrea să mă obligaţi şi pe mine să le încurc. Prin Legea de privatizare a Petrom a existat un termen de zece ani în care statul român se obliga să nu schimbe condiţiile. Acest termen de zece expiră anul acesta, după care noua Lege a redevenţelor poate să privească cu siguranţă orice noi acorduri de concesiune de la momentul adoptării noii legi”, a răspuns Victor Ponta, citat de MEDIAFAX.
Redevenţele petroliere nu vor creşte spectaculos
Preşedintele ANRM a declarat tot miercuri că nu va fi o diferenţiere doar pe terestre şi maritime, ci pe trei categorii de exploatări: „Pentru viitoarele acorduri petroliere redevenţele vor fi diferenţiate pentru zăcămintele onshore, offshore şi deep offshore”, a explicat Gherghe Duţu la Bucharest Forum Energy 2014, citat de MEDIAFAX.
El a mai anunţat că pentru actualele acorduri petroliere vor fi renegociate redevenţele pentru fiecare în parte.
Cea mai recentă licitaţie în vederea concesionării pentru explorare şi exploatare a unor perimetre de hidrocarburi a avut loc în 2010.
ANRM anunţa în urmă cu un an că va scoate la licitaţie 30-35 de perimetre petroliere, din care 8 în Marea Neagră. Licitaţia nu a avut încă loc.
De asemenea, a mai declarat Gheorghe Duţu, redevenţele nu vor creşte semnificativ: „Să nu ne aşteptăm la creşteri spectaculoase”, a spus preşedintele ANRM.
OMV Petrom va transporta gezul din Marea Neagră prin Transgaz, nu South Stream
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara pentru cursdeguvernare.ro că toate gazele naturale din zăcămintele din Marea Neagră aflate în apele teritoriale româneşti vor intra în Transgaz, nicidecum în gazoductul South Stream, potrivit unui acord semnat recent de Transgaz cu Exxon şi Petrom.
OMV Petrom si Exxon au anunţat anul trecut că au descoperit în Marea Neagră rezerve de gaze cuprinse între 42 şi 84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3 – 6 ori consumul anual al României.
Pe 29 aprilie, grupul petrolier OMV (care a cumpărat pachetul majoritar al Petrom, în 2004) şi Gazprom au semnat memorandumul pentru construirea gazoductului South Stream pe teritoriul austriac, ultimul segment din conducta ce va ocoli Ucraina.
OMV este, de 40 de ani, cel mai important partener austriac al Gazprom. De altfel, compania austriacă este prima firmă occidentală care a încheiat (în 1968), un contract pe termen lung pentru achiziţionarea de gaze naturale din Rusia.
Noile redevenţe
Noile redevențe pentru resurse minerale, cu excepția celor de petrol și gaze, majorate de guvern prin Ordonanța 102/2013 cu 25%, au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014.
În afara petrolului şi gazelor, mai există o excepţie – redevențele la metale nobile (aur, argint, platină), care cresc cu 50%.
Redevențele la țiței și gaze nu pot fi modificate până în luna decembrie 2014, atunci când expiră o clauză din contractul de privatizare a Petrom, încheiat în 2004, care prevedea că redevențele rămân stabile timp de zece ani.
Nivelul redevențelor la țiței și gaze, care reprezintă aproximativ 85% din totalul redevențelor colectate anual, sunt negociate cu actorii de pe piață.
Principalele companii din sectorul petrolului și gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) și Romgaz Mediaș.
În prezent, redevențele din energie sunt cuprinse între 3,5 și 13,5% din din valoarea producţiei brute extrase, în funcţie de dimensiunea zăcământului.
Creșterea redevențelor a fost convenită în negocierile din 2013 cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană.
Un răspuns
Ce viziune sa mai astepti de la Ponta?au vandut resursele subsolului si resursa umana pe nimic,nu supravegheaza si nu impun aplicarea aplicarea Codului Muncii de catre acesti austrieci a caror metoda de a ne exploata zacamitele poarta denumirea de jaf national si dupa toate acestea nici…redeventa nu poate creste prea mult!Atat timp cat familiile si copii lor sunt asigurate pe vecie de pe urma acestor “privatizari” si atat timp cat nimeni nu-i aduna de pe unde sunt sa infunde puscariile cu ei, nimic nu se va schimba in Romania!Petrolistii romani de pe Marea Neagra, sunt greva japoneza pe termen nelimitat datorita abuzurilor comise de ani de zile asupra lor de catre OMV!NICI PRESA SI NICI TELEVIZIUNILE NU SE GRABESC SA INFORMEZE ASUPRA MOTIVELOR REALE DE PROTEST!Infractorul Liviu Luca (dosar 12095/299/2009 jud. S1 Buc.) se plimba liber si negociaza CCM-ul petrolistilor romani,aduncandu-i la statut de sclav in proria lor tara.De ce oare este posibil?..cine va avea curiozitatea sa vada macar numarul contestatarilor din acest dosar, va intelege fara indoiala directia pe care au mers banii praduiti de la petrolisti ,cui i s-au sponsorizat campaniile ,de ce Ponta vrea redeventa mica,de ce Luca nu-i in puscarie si chiar si de ce unele instante(curti de apel din judete diferite) dau solutii contrare pe aceeasi speta in dosare prin care angajatii OMV din Romania(Tara lui Andrei by OMV) isi cer drepturile conform legislatiei romane a muncii in vigoare!Aceasta companie in viziunea politicului,a sindicatului galben infiintat de cardasia OMV- Luca,a institutiilor statului(ITM Bucuresti,Ministerul Muncii, ANRM)a unei parti a justitiei (pentru care OMV este libera sa nu respecte legea romana a muncii) si dupa cum se vede…a Primului Ministru al tarii, este libera sa faca ce vrea in tara asta!Vede cineva?Aude cineva?”Unde esti TU Tepes Doamne,ca punand mana pe ei,sa-i imparti in 2 cete: In smintiti si in misei!Si in 2 temniti large cu de-a sila sa-i aduni, sa dai foc la puscarie,si la…casa de nebuni!”