Guvernul alocă 1,23 de miliarde de lei sistemului de sănătate, din care cea mai mare parte sunt pentru plata arieratelor şi pentru nerealizări de venituri la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), potrivit celei de-a doua rectificări bugetare adoptate miercuri de Executiv.
Astfel, plusul pentru sănătate se duce pe plata arieratelor, 483 milioane de lei, acoperirea nerealizării unor venituri la CNAS, 560 de milioane de lei. La aceşti bani se adaugă 240 de milioane de lei pentru programele gestionate de Ministerul Sănătăţii
Premierul Emil Boc a menţionat că analiza execuţiei bugetare pe primele nouă luni ale anului arată că deficitul bugetar înregistrat în această perioadă este 2,5% din PIB, ceea ce creează premisele încadrării în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru anul 2011.
De asemenea, rectificarea urmăreşte alimentarea investiţiilor de stat.
Cine mai câştigă bani:
- Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii ia 772 milioane de lei – din care 500 de milioane de lei pentru plata de arierate ale CNCF-CFR S.A.; 155,7 milioane de lei sunt destinate continuării investiţiilor pentru proiecte derulate de CNADNR şi Metrorex; 82,5 cheltuieli necesare pentru acordarea facilităţilor şi gratuităţilor de care beneficiază diferite categorii sociale (de ex. veterani, pensionari, elevi şi studenţi, persoane cu handicap) pentru transportul pe calea ferată şi metrou în anul 2011; 24,5 milioane de lei pentru cheltuieli aferente finanţării programelor cu finanţare nerambursabilă.
- Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului primeşte 430 de milioane de lei, în principal pentru plata arieratelor aferente HG 577/1994 (pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi sua asfaltarea drumurilor de interes local); pentru construcţii de locuinţe pentru tineri destinate închirierii etc.
- Ministrul Apărării primeşte 268 de milioane de lei
- Ministerul Administraţiei şi Internelor ia 99 de milioane de lei.
- Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional primeşte 53 de milioane de lei, din care 47 de milioane de lei sunt destinate finalizării lucrărilor la Biblioteca Naţională.
- Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri mai primeşte 250 de milioane de lei pentru acordarea de credite firmelor.
- S-au asigurat resursele necesare pentru plata indemnizaţiei îngrijitorilor personali ai persoanelor cu handicap, prin suplimentarea fondurilor necesare cu 208 milioane de lei, precum şi pentru plata pensiilor agricultorilor, prin suplimentarea cu 60 de milioane de lei a fondurilor necesare.
La cine scad bugetele
- Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a susţinut că sumele alocate suplimentar unor ministere provin din economiile realizate de alte ministere şi instituţii publice.
- Ministerul Finanţelor Publice, la bugetul pentru Acţiuni Generale, a făcut o economie de 1,3 miliarde de lei
- Ministerul Muncii – 1,3 miliarde de lei. “Sumele sunt din reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială efect al controalelor realizate de reprezentanţii Ministerului Muncii, economii la bugetul de şomaj şi reducerea subvenţiei la bugetul de pensii de 554 milioane de lei”, a spus Ialomiţianu.
Agricultura se împrumută la Trezorerie pentru subvenţiile fermierilor
Tot în şedinţa de miercuri, Guvernul a alocat 1,358 miliarde lei, echivalentul a 311 milioane de euro, către Ministerul Agriculturii, sub formă de împrumut de trezorerie, pentru acordarea de subvenţii fermierilor.
Din această sumă, 149,6 de milioane de euro vor acoperi plata avansului de 42 euro/ha pentru 400.000 de beneficiari ai schemei de plată directă unică pe suprafaţă, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), aferentă anului 2011.
„Dintr-un milion de fermieri care sunt îndreptăţiţi să primească această subvenţie pe suprafaţă, ultimii 400.000 vor primi acum subvenţia, în urma alocării de la bugetul de stat” a spus premierul Boc.
Diferenţa de 162,4 milioane de euro va fi utilizată pentru continuarea plăţii diferenţei de 53 euro/ha, care va începe de la 1 decembrie.
Banii împrumutaţi Ministerului Agriculturii vor fi încasaţi de la Uniunea Europeană şi reîntorşi către buget.