Numărul contractelor de vânzare – cumpărare de terenuri agricole s-a dublat în ultimul an, ajungând la 18.000, în judeţul Arad.
Marte parte din ele au ca obiect achiziționarea terenurilor de către străini, aceștia controlând aproximativ 20 la sută (echivalentul a 70.000 de ha) din suprafaţa arabilă a judeţului, potrivit estimării Direcţiei locale pentru Agricultură, citată de News.ro
Preţul mediu este de 7.000 de euro în judeţ, cu 15 la sută mai mare decât în 2016 și mult peste cel din Franța, unde prețul mediu era anul trecut de aproximativ 5.000 de euro.
În Belgia un ha agricol costa între 20.000 și 45.000 euro, la fel și în Olanda, în 2016, potrivit fostului ministru al Agriculturii Achim Irimescu.
”Datele noastre arată un interes mult mai mare pentru achiziţia de terenuri arabile decât în anii precedenţi, ceea ce a dus, inevitabil, la o creştere a preţurilor şi arendelor. Un motiv pentru care se cumpără suprafeţe însemnate îl poate repezenta faptul că subvenţiile acordate de APIA sunt pe un trend ascendent”, a declarat pentru News.ro Ioan Martin, Şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Arad, Ioan Martin.
Fenomenul nu se va opri curând, a explicat acesta, fiindcă numai în ultima săptămână au fost înregistrate 446 de oferte de vânzare.
Preţurile pentru terenurile din zona de şes a judeţului sunt cuprinse între 8.000 şi 12.000 de euro, cele mai scumpe fiind în apropierea municipiului Arad şi în zonele Curtici, Chişineu-Criş şi Sântana.
”Se caută în special suprafeţe care pot fi compactate, pentru a fi lucrate cu resurse mai mici. Sunt căutaţi proprietarii din anumite zone şi se cumpără de la toţi, pentru că încă avem foarte mulţi proprietari cu terenuri mici, de jumătate de hectar sau unu – două hectare. Se vând cel mai bine terenurile plasate lângă şosele, uşor accesibile şi situate la câmpie”, a declarat un agent imobiliar, Marius Igrişan, a cărui firmă a intermediat cu 60 la sută mai multe tranzacţii cu terenuri arabile în ultimele 12 luni faţă de perioada anterioară, potrivit News.ro
România nu deține o statistică exactă a terenurilor cumpărate de persoane fizice sau juridice cumpărate de străini, dar în Arad, estimarea autorităților arată că 40.000 de hectare ar aparţine acum acestora.
Având în vedere că străinii pot administra terenuri şi fără să fie proprietari, suprafața controlată de aceștia reprezintă 20% din terenurile agricole ale judeţului Arad, adică 70.000 de hectar.
Reamintim că anul trecut a fost elaborat un proiect pentru a împiedica fenomenul cumpărării acestor terenuri agricole în scopuri speculative, însă el nu a fost aprobat, iar actuala guvernare nu a readus în discuție această temă.
Modificările din proiect au fost elaborate pentru a introduce niște filtre pentru ca terenurile agricole să nu ajungă obiect al unor speculații ce vor crește prețurile terenurilor, aceasta fiind marea problemă a fermierilor din România, care nu pot concura cu capitalul străin.
Așa s-a întâmplat, de altfel, în Bărăgan și în Banat.
Recordul de preț a fost atins în 2016 tot în Banat, la Pecica, unde un ha s-a vândut cu 9.600 de euro.
Prețul a crescut după ce fonduri de investiții și case de pensii din Belgia au început să cumpere masiv terenuri în această zonă de vest a țării, explică profesorul Avram Fițiu:
“Banatul a amanetat viitorul copiilor pe sute de ani, în condițiile în care zona va fi poluată de aceste exploatații ale unor firme neinteresate de urmări. Apa freatică din Banat este la mică adâncime, spre deosebire de Bărăgan”, altă zonă acaparată de străini, explica anul trecut, pentru cursdeguvernare.ro, profesorul Avram Fițiu, de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Cluj, fost șef de cabinet al lui Dacian Cioloș pe vremea când acesta era ministru al Agriculturii.