9 septembrie, 2015

MigrantReacţii de respingere, la Bucureşti, a noilor “cote obligatorii” anunţate, miercuri, de preşedintele CE Jean-Claude Junker, care confirmă că România speră la posibilitatea unei negocieri privind aderarea la Spațiul Schengen în contextul obligativității cotelor.

Mesaj elocvent transmis miercuri de şeful diplomaţiei româneşti, ministrul Bogdan Aurescu : „Trebuie să fim solidari, dar solidaritatea europeană trebuie să funcționeze în dublu sens. Aderarea României în spațiul Schengen nu ar face decât să întărească granițele acestui spațiu”.

Leonard Orban, consilier pe probleme de politici europene al preşedintelui Klaus Iohannis, are o poziţie similară, exprimată însă în termeni diplomatici:Nu există elemente care să modifice poziţia României privind refuzul cotelor obligatorii de refugiaţi”.

Guvernul pregăteşte migranţilor o strategie şi un plan de acţiune. Totul, supervizat de un grup de coordonare


Chiar dacă nu este de acord nici cu principiul cotelor obligatorii, nici cu numărul migranţilor pe care CE se aşteaptă ca România să îi primească, premierul Victor Ponta a aprobat miercuri înfiinţarea unui un grup de coordonare a implementării Strategiei naţionale privind imigraţia

Potrivit deciziei de miercuri, reprezentanţi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI, MApN, Ministerului Finanţelor, Ministerului Transporturilor, SRI, SIE, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale vor face parte din acest grup de implementare a Strategiei naţionale privind imigraţia.

De asemenea, actul normativ stabileşte reguli speciale privind desfăşurarea reuniunilor Grupului de coordonare a implementării Strategiei naţionale privind imigraţia în cazul în care apar situaţii de criză.

Totodată, secretariatul tehnic al Grupului va avea, între atribuţii, şi elaborarea, pe baza propunerilor reprezentanţilor instituţiilor din cadrul Grupului, a Planului integrat de acţiune pentru gestionarea crizei în domeniul imigraţiei, precum şi monitorizarea permanentă pe timpul crizei şi întocmirea periodică a informărilor privind situaţia operativă. Planul integrat de acţiune va fi aprobat mai întâi de către conducătorii ministerelor şi instituţiilor publice autonome în sarcina cărora cad activităţile specifice stabilite în cuprinsul Planului.

Justificările politice


Consens între Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta. Ambii au susţinut în ultimele zile că România nu poate primi mai mulţi migranţi decât îi permite capacitatea de 1.785 de locuri. Săptămâna viitoare va avea loc şedinţa CSAT în care se va discuta situaţia privind cotele de refugiaţi.

În lipsa unor poziţii clare în această chestiune ale aliaţilor la guvernare ai PSD sau ale PNL, este de aşteptat ca primii doi oameni în stat să fi exprimat inclusiv poziţiile politice pe care se situează întreg arcul guvernamental sau opoziţia.

Poziţie distinctă are UDMR, în sensul că s-a pronunţat pe subiect, fără să contrazică opţiunea preşedintelui sau a premierului. Kelemen Hunor a declarat miercuri că decizia Comisiei Europene de a cere României să găzduiască 6351 de refugiaţi nu este o soluţie viabilă “pentru că nu găseşti 6.000 de persoane care vor să vină în România”.

Chiar şi primiţi la modul voluntar, migranţii pun România la cheltuială. Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri, la Europa FM, că serviciile secrete vor trebui să primească bani în plus în anul 2016, dacă România va accepta primirea de imigranţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: