miercuri

24 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

30 mai, 2019

Care sunt principalele măsuri care trebuie luate și care pot fi luate urgent, la nivelul unei țări precum România, pentru a debloca procesul de digitalizare a administrației?

A răspuns, pentru cursdeguvernare.ro, Ray Pinto (foto), director pentru transformare digitală și relația cu membrii – în cadrul Digital Europe, principala organizație de business din Bruxelles cu activitate în domeniul transformării digitale și politicilor pe acest segment.


Punctele menționate de Ray Pinto includ:

  • Crearea unei platforme securizate pentru cetățeni și servicii create de dezvoltatori
  • Cât mai multe date ale instituțiilor să fie publice și accesibile dezvoltatorilor pentru a creea soluții software, informații analitice sau algoritmi și pentru ca aceștia să înțeleagă mai bine necesitățile cetățenilor/utilizatorilor
  • Infrastructura, absolut necesară: conexiune broadband rapidă și accesibilă tuturor
  • Reorientarea competențelor, deprinderea de noi competențe este absolut necesară pentru a crea analiștii de date ai anilor următori, precum și ingineri; instruirea anagajaților pentru a face corespunde cerințelor din viitor.

Digital Europe, principala organizație de business din Bruxelles cu activitate în domeniul transformării digitale și politicilor pe acest segment, a subliniat constant necesitatea unor acțiuni concrete din partea Comisiei Europene pentru a impulsiona tehnologizarea economiei europene.

Comisia Europeană, în planul său 2016-2020 pentru o piață digital unică  europeană, a evidențiat e-guvernarea ca fiind un element cheie pentru a valorifica potenbțialul economiei digitale și pentru a obține o europă digital incluzivă.

Un domeniu pe care Comisia a conturat idei și măsuri pe relația cu administrația publică îl reprezintă sănătatea. Mai concret, vorbim despre facilitarea circulației datelor medicale ale pacienților, informații genetice pentru research, pentru prevenirea bolilor și îngrijire personalizată și, în general, să aibă acces cetățenii la datele lor medicale.


„Accesul la date și interoperabilitatea sunt esențiale pentru succesul îngrijirii centrată pe pacient”, se arată în raportul publicat de Digital Europe – https://www.digitaleurope.org/wp/wp-content/uploads/2019/02/DIGITALEUROPE-%E2%80%93-Our-Call-to-Action-for-A-STRONGER-DIGITAL-EUROPE.pdf

Pentru a susține acest demers, Digital Europe solicită Comisiei Europene să adreseze, împreună cu statele membre, problema interoperabilității, printr-o abordare comună a înregistrărilor și datelor genetice.

Soluțiile digitalededicate sănătății, mai arată raportul Digital Europe, au potențialul de a revoluționa modul în care cetățenii își gestionează starea de sănătate, cum pacienții își abordează tratamentele.

Echipamentele portabile, dispozitivele de e-health, machine learning și inteliganță artificială, utilizate în sînătatem, pot fi răspunsuri la probleme vechi li fără rezolvare.

Digital Europe solicită Comisiei Europene să sprijine sistemele naționale și pe cei care reglementează în domeniu să aducă aceste soluții pe piață”.

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: