5 aprilie, 2012

Guvernul trebuie să scadă contribuțiile la asigurările sociale și să grăbească absorbția fondurilor europene, precum și să evite investițiile de stat excesive și majorarea cheltuielilor publice – susține Raportul de analiză și prognoză România în anul 2012, realizat de Societatea Academică din România (SAR).

Economiștii consultați de SAR exclud o scădere economică per ansamblul anului 2012, creșterea econimică medie fiind de 1,2%, cu valori de minimum 0 și maximum 2,1%, în condițiile în care Guvernul își propune o creștere economică de 2,1% în anul 2012.

Raportul SAR a centralizat o prognoză de deficit bugetar de 3% din PIB, în medie, cu valori minime de 2% și maxime de 4,8% din PIB, în condițiile în care Guvernul și-a fixat o țintă de deficit bugetar de 1,9% din PIB.


Rata inflației este prognozată în medie la 3,3%, cu valori cuprinse între 2% și 5%, în raportul SAR.

Ce măsuri trebuie să ia Guvernul, potrivit SAR:

  • Scăderea CAS. Măsura absolut necesară pe care trebuie să o ia guvernul şi care a găsit cel mai mare consens în panelul SAR este cea de reducere a contribuţiilor sociale. Regândirea politicilor salariale, prin diminuarea CAS şi CASS mai întâi într-un procent mic, cu anunţarea unui calendar multianual de scăderi ulterioare pare a fi direcţia de stimulare care ar beneficia economiei.
  • Accelerarea absorbţiei fondurilor UE. Este în continuare nominalizată ca o măsură urgentă. Mai mult, aceasta trebuie să fie însoţită de instrumente de responsabilizare a instituţiilor publice care au în derulare asemenea proiecte – prefecturi, consilii judeţene sau primării.

Ce trebuie să NU facă Guvernul, conform SAR:

  • Investiții în exces. Guvernul actual nu trebuie să realizeze investiţii în exces, nu trebuie să crească cheltuielile publice deoarece ar avea ca efect doar o redistribuţie a resurselor existente, în detrimentul sectorului privat şi ar servi clientelismului politic.
  • Ieșirea din acordul cu FMI. O altă măsură nocivă care trebuie evitată este ieşirea din acordul cu FMI. Fondul Monetar şi condiţionalităţile impuse de acesta sunt văzute ca garanţi ai evitării derapajelor fiscale şi monetare din partea autorităţilor publice.
  • Intrarea în zona euro în anul 2015. Recomandările economiștilor care au contribuit la Raportul SAR au indicat în majoritate că România nu este pregătită să adere la zona euro în anul 2015, așa cum își propun Banca Națională și Guvernul. Recomandarea care a reunit cea mai mare parte a panelului este ca trecerea la euro să se realizeze în următorii 10 ani. Economia românească nu este pregătită încă să facă faţă cerinţelor de competitivitate presupuse de zona euro şi sunt necesare restructurări ale economiei înainte de a trece testul de foc. Mai mult, evenimentele recente ne dau de înţeles că zona euro va suferi transformări şi restructurări, în prezent fiind benefic pentru România să se situeze în afara ei, susține SAR.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: