10 ianuarie, 2016

IMMBeneficiarii schemelor de ajutor de stat menite să sprijine dezvoltarea sectorului IMM au întâmpinat mari dificultăți în 2015.

O parte din bugetul acordat programelor a fost blocat în prima jumătate a anului ceea ce a făcut ca unele programe pe anul trecut să fie lansate abia în luna septembrie.

Proiectele finanțate prin scheme de minimis au dus la crearea și păstrarea timp de 3 ani a un număr de 6.195 de noi locuri de muncă, în vreme ce rata de absorbție a fondurilor a fost cuprinsă între 29% și 87%, potrivit raportului anual de activitate al Direcției politici antreprenoriale și implementare programe pentru IMM.


Schemele de minimis pentru sprijinirea înființării și dezvoltării IMM-urilor implementate în 2015 au avut un buget de 166,8 milioane de lei. Din acest buget, 70 de milioane de lei au fost alocate pentru plata restanțelor din 2014, iar alte 70 de milioane au fost blocate până în luna august. 

”Din suma rămasă neblocată, de 26,8 milioane de lei, 16,8 milioane au putut fi angajați numai începând cu semestrul II (…) Având în vedere aceste blocaje ale bugetelor alocate programelor naționale, precum și durata foarte mare a efectuării achizițiilor serviciilor necesare lansării acestor programe de către direcțiile suport ale Ministerului, toate cele șapte programe naționale și schema de minimis gestionată pe baza HG 274/2013 au început târziu cu efecte negative vizibile în implementarea acestora”, se arată în raportul anual al Direcției politici antreprenoriale și implementare programe pentru IMM.

Programul START pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitatea accesului acestora la finanțare

Alocația financiară nerambursabilă este de 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 120.000 de lei pe beneficiar. Contribuția proprie – 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

1


Obiectivul acestui program este de a stimula înființarea de noi IMM-uri, de a îmbunătăți performanțelor celor existente, de a crește potențialul de accesare a surselor de finanțare și de a stimula dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzătorilor.

Numărul de locuri de muncă create și păstrate 3 ani începând cu anul următor acordării finanțării a fost de 493 în 2015.

Schema de ajutor minimis

Această schemă sprjină realizarea de investiții în sectorul IMM-urilor.

Bugetul alocat pentru 2015 a fost de 250 de milioane de lei credite de plată, însă bugetul acordat efectiv a fost de 150 de milioane de lei. Suma aferentă anului 2014 a fost de 100 de milioane de lei. Valoarea alocației financiare nerambursabile este de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 100.000 de euro.

7

În perioada 2014-2015 s-au realizat 433 de investiții în mediul rural și au fost create 546 de noi locuri de muncă. Gradul de absorbție al fondurilor acordate a fost de 86,7%.

Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzători debutanți în afaceri

Alocațiile financiare nerambursabile ale acestui proiect reprezintă cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri.

2

Obiectivele programului sunt dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale, stimularea și sprijinirea demarării și dezvoltării firmelor nou-înființate (start-up-uri) prin facilitarea accesului debutanților în afaceri la surselor de finanțare.

În 2015, prin intermediul acestui program s-au creat 459 de locuri de muncă.

Programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM

Valoarea alocației financiare nerambursabile este de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) și nu poate depăși suma de 50.000 de lei pe beneficiar.

3

Obiectivele programului sunt de stimulare și sprijinire a demarării și dezvoltării a unor structuri de economie privată înființată de femei. Ca urmare a proiectelor finanțate în 2015 au fost create 36 de noi locuri de muncă.

Programul de dezvoltare și modernizare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață

Valoarea alocației financiare nerambursabile este de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 de lei.

4

Numărul de locuri de muncă nou înființate a fost de 724.

Programul național pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului

Bugetul acestui program a fost de 1,7 milioane de lei în 2015. Obiectivul este acela de a dezvolta meșteșugurile și micile industrii din România prin organizarea de târguri. Anul trecut, programul a avut 177 de beneficiari care au participat la târguri organizate în opt orașe din România.

Programul UNCTAD/EMPRETEC – România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii

Bugetul programului a fost de un milion de lei, bani ce au fost folosiți pentru organizarea a 8 workshop-uri menite să ducă la îmbunătățirea capacităților antreprenoriale. Un număr de 102 persoane au participat la aceste cursuri.

Programul Româno-Elvețian pentru IMM-uri (PREIMM)

Până la finele anului trecut s-au acordat circa 120 de credite pentru investiții în valoare totală de 25 de milioane de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: