fbpx

Guvernul a aprobat programul de implementare a noii infrastructuri de comunicații de bandă largă

Guvernul a aprobat miercuri Programul pentru implementarea Planului național de dezvoltare a infrastucturii NGN (Next Generation Network), al cărui obiectiv este dezvoltarea de...Citeste mai departe »

Proiect: cont unic pentru plata amenzilor contravenționale – mecanism electronic de evidență

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Lege care facilitează plata amenzilor contravenționale, instituind un mecanism electronic de evidență și comunicare în materie....Citeste mai departe »

Comisia Europeană anchetează comerţul online din UE

Comisia Europeană a lansat miercuri o anchetă privind concurenţa în comerţul online din UE, se arată într-un comunicat de presă al CE. Investigaţia...Citeste mai departe »

20 de companii americane vin la Bucureşti şi la Varşovia să caute contracte în domeniul securităţii cibernetice

O delegaţie de 20 de companii americane, condusă de către adjunctul secretarului al Comerţului Bruce Andrews, va participa la o misiune comercială în...Citeste mai departe »

Google oferă 150 de milioane proiectelor media europene

Compania americană Google s-a angajat să ofere, în următorii 3 ani, suma de 150 milioane de euro editorilor de presă europeni și jurnalismului...Citeste mai departe »

Comisia Europeană acuză oficial Google de abuz de poziţie dominantă pe piaţă. Bruxelles-ul anchetează şi platforma Android

Comisarul pentru concurenţă, Margarethe Vestager (foto), a anunţat miercuri că Bruxelles-ul acuză oficial Google pentru folosirea ilegală la poziţiei sale dominante pe piaţă,...Citeste mai departe »

Nokia a achiziţionat Alcatel-Lucent pentru 15,6 miliarde de euro

Nokia a confirmat miercuri că a achiziţionat compania telecom franceză Alcatel-Lucent pentru o sumă de 15,6 miliarde de euro. Compania finlandeză va deveni...Citeste mai departe »

Percheziții la nivel european la retaileri online suspectați de practici anticoncurențiale

Comisia Europeană a anunțat marți că inspectorii săi au efectuat percheziții la sediile unor companii care vând online produse electronice, în baza unor...Citeste mai departe »

Primul “copac digital” cu conexiune Wi-Fi din România, disponibil în portofoliul Telekom

Primul “copac digital” din România, un încărcător pentru dispozitive mobile cu internet Wi-Fi, care foloseşte energia solară, a fost “plantat” la Timişoara de...Citeste mai departe »

România, Bulgaria și Grecia, codașele UE privind societatea digitală

România, Grecia și Bulgaria sunt codașele Uniunii Europene în privința economiei și societății digitale, potrivit unui raport dat publicității de Comisia Europeană. DESI...Citeste mai departe »

Directorul general Radiocom (SNR), Gabriel Grecu, revocat din funcţie pentru întârzierea procesului de trecere la televiziunea digitală

Consiliul de Administraţie al Radiocom (SNR) l-a revocat din funcţie pe directorul general al companiei, Gabriel Grecu, din cauza ratării unor obiective de...Citeste mai departe »

UE mizează pe 5G ca să recupereze în cursa tehnologiilor mobile

Uniunea Europeană intenționează să semneze acorduri de cooperare cu China, Japonia și SUA pentru a dezvolta următoarea generație de sisteme de comunicații mobile...Citeste mai departe »

Autoritățile au actualizat Strategia privind Agenda Digitală pentru România 2020

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a publicat joi o versiune finala a strategiei nationale prinvind Agenda Digitala pentru Romania 2020, care integreaza observaţiile...Citeste mai departe »

Romania digitală 2020: Un proiect cursdeguvernare.ro – Telekom

cursdeguvernare.ro deschide astăzi un proiect editorial, cu susținerea Telekom România, la capătul căruia să putem configura un desen: cum ar putea arăta România...Citeste mai departe »

Unul din cinci europeni foloseşte servicii de stocare în Cloud. În România, doar unul din 10 oameni recurg la aceste servicii

Unul din cinci europeni foloseşte servicii de stocare în Cloud, pentru a păstra documente, fotografii, muzică, imagini video sau alte fişiere, a arătat...Citeste mai departe »

Germania stimulează investiţiile în răspândirea internetului de mare viteză

Guvernul german a văzut în planul de investiţii Juncker – în valoare de 315 miliarde de euro – oportunitatea de a face noi...Citeste mai departe »

Raport CE / România, ultimul loc din UE la performanța în domenii digitale

de Victor Bratu 25.2.2015

digitalComisia Europeană a dat publicității, marți, un nou indice al economiei și societății digitale, în care România ocupă ultimul loc în rândul țărilor membre UE în ceea ce privește performanța digitală.

Cele mai mari decalaje sunt înregistrate la capitolele competențe digitale, integrare a tehnologiei digitale și serviciile e-guvernare.

Majoritatea datelor folosite privesc anii 2013 și 2014, oferind o imagine de ansamblu a nivelului de digitalizare a Europei.

Competență digitală scăzută

Față de indexul publicat anul trecut de Comisia Europeană, România a înregistrat progrese în ceea ce privește conectivitatea, un procent tot mai important de populație fiind abonat la rețelele de bandă largă rapide (59% dintre abonamentele de internet fix sunt astăzi abonamente la conexiuni rapide, față de 54% anul trecut). Cu toate acestea, nivelul scăzut al competențelor digitale (20% dintre români au competențe digitale de bază, iar România are cel mai mic procent de specialiști TIC- 1,3%- în totalul forței de muncă din toate țările UE) și al încrederii utilizatorilor (doar 7,7% dintre utilizatori folosesc servicii bancare online și numai 17% fac cumpărături online- cea mai scăzută rată din toate țările UE) pare să frâneze dezvoltarea economiei digitale.

indexDigital

Click pentru mărire

Abonamente scumpe la Internet de bandă largă

Conectivitatea este dimensiunea DESI 2015 în privința căreia România înregistrează cele mai bune rezultate, situându-se pe locul 20 din 28.

Cu toate acestea, 10% dintre gospodăriile din România nu sunt legate la rețele de Internet, iar aproape jumătate dintre abonamentele existente nu sunt abonamentede bandă largă.

România, arată documentul CE, se confruntă cu 2 provocări majore în materie de conectivitate:

  • să îmbunătățească acoperirea rețelelor fixe în bandă largă, care este în prezent mult sub media UE
  • să sporească numărul abonaților la serviciile de bandă largă

Unul dintre motivele care explică rata redusă de utilizare a serviciilor de bandă largă în România ar putea fi prețul abonamentului, România având unul dintre cele mai scumpe abonamente la servicii de bază în bandă largă din UE (locul 7).

În schimb, România stă mai bine în ceea ce privește accesul la Internet de mare viteză, rezultatele fiind mai bune decât cele înregistrate în UE, în general.

Românii nu au încredere în tranzacțiile online

În ceea ce privește activitățile desfășurate online, România se situează pe ultimul loc din UE. Românii par să manifeste reticență atunci când trebuie să încheie tranzacții pe Internet, având de recuperat decalaje în ceea ce privește servicii bancare online și efectuarea cumpărăturilor online.

Românii depășesc însă confortabil media UE în ceea ce privește informarea (acces la știri) și utilizarea rețelelor de socializare.

utilizare

Click pentru mărire

 

IMM și instrumentele economiei digitale

În ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale de către întreprinderi, România are un punctaj de 0,19- cel mai mic dintre punctajele primite la cele 5 dimensiuni DESI 2015.

Întreprinderile din România trebuie să exploateze mai bine avantajele oferite de comerțul online și de aplicațiile cloud, este îndemnul Comisiei Europene. O economie digitală reală este aceea în care întreprinderile profită de posibilitățile și de avantajele economiei digitale, atât pentru a-și spori productivitatea, cât și pentru ajunge la clienți și a-și realiza cifra de vânzări.

Dacă nu vor profita de oportunitățile comerțului online, întreprinderile din România vor avea dificultăți în a concura în economia digitală globală, este avertismentul CE.

Descărcați AICI fișa României

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.2.2015

Lăsați un comentariu