joi

30 mai, 2024

2 septembrie, 2020

China intenţionează să-și dubleze arsenalul nuclear în viitorul deceniu și va avea capacitatea de a lansa rachete balistice cu focoase nucleare de pe sol, mare şi aer, susține Pentagonul într-un raport publicat marţi, conform Agerpres, care citează Reuters.Este primul raport ce prezintă o estimare publică a importanţei arsenalului nuclear chinez. Astfel, Beijingul are ”în jur de 200” de focoase nucleare, precizează documentul Pentagonului, în timp ce analiştii independenţi estimează această cifră la 300.

Numărul lor se se va dubla însă în următorii 10 ani, prognozează Pentagonul.

China are deja capacitatea de a lansa arme nucleare cu rachete balistice de pe sol şi de pe mare şi este pe cale să dezvolte posibilitatea de a face acest lucru din aer, mai spune raportul.


Potrivit documentului, armata chineză a egalat sau a depăşit deja SUA în mai multe domenii, în special construcţia de nave și numărul de rachete de croazieră sau sisteme de apărare aeriană.

”Este probabil ca Beijingul să încerce să dezvolte până la mijlocul secolului o capacitate militară egală sau superioară în unele cazuri celei a Statelor Unite”, adaugă documentul citat.

Dacă China va reuşi, ”aceasta va avea implicaţii grave asupra intereselor naţionale ale SUA şi a securităţii ordinii internaţionale”, avertizează sursa citată.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: