cursdeguvernare

luni

9 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

Radiografia creditării corporate: Comerțul răstoarnă ierarhia creditării – construcțiile și serviciile au profitat cel mai mult de dobânzile mici și de programele guvernamentale

20 iulie, 2021

Cele mai mari creșteri ale creditelor au fost înregistrate anul trecut de companiile din construcții și comerț. Au urmat cele din servicii, pe seama telecomunicațiilor și în ciuda prăbușirii industriei ospitaliității. Totalul creditelor luate de companiile din industria prelucrătoare a scăzut față de 2019, fără să mai progreseze din iunie 2020.

Creditele totale acordate companiilor au crescut cu 5,2% în decembrie 2020 față de luna martie (la jumătatea căreia România a intrat oficial în pandemie) și cu 5,6% față de decembrie 2019, până la aproape 124,04 miliarde de lei (în echivalent, inclusiv creditele în valută), potrivit celor mai recente date ale Băncii Naționale a României (BNR).


Creditele în lei au contat pentru 58% din total și au crescut cu 9,7%, iar cele în valută au crescut cu numai 0,7%.

Firmele din construcții și comerț sunt favoritele bancherilor

Totalul creditelor înregistrate de companiile de construcții la sfârșitul anului trecut a crescut cu 13,4% până la aproape 6,7 miliarde de lei.

Stocul creditelor luate de firmele din comerț a crescut cu 10,6% față de decembrie 2019, până la 31,07 miliarde de lei în decembrie 2020. Sectorul atrage cea mai mare pondere a creditelor pentru companii.

Similar, creditele acordate firmelor din servicii au crescut cu 9,1% până la aproape 22,5 miliarde de lei în decembrie.


Creditele acordate companiilor din cele mai importante sectoare

Dezvoltarea impetuoasă a  curieratului, care a susținut nu numai comerțul ci și activitatea alimentației publice, dar mai ales telecomunicațiile vor fi contribuit decisiv la sporul de credite al sectorului, în ciuda prăbușirii industriei ospitalității, afectată de restricțiile pandemiei.

În schimb, stocul creditelor acordate companiilor din industria prelucrătoare a scăzut cu 2,6% în anul trecut, după ce a rămas aproape neschimbat din iunie 2020 până la sfârșitul anului trecut, sub 29,3 miliarde de lei.

Comerțul a răsturnat ierahia creditării

De altfel, comerțul are cea mai mare pondere (26%) în structura creditelor totale acordate companiilor. Urmează industria prelucrătoare cu 23%.

Astfel se confirmă răsturnarea ierarhiei sectorelor economice după nivelul de creditare, produsă încă din martie 2020, când comerțul a devenit cel mai mare client al băncilor în defavoarea industriei prelucrătoare.

Credite acordate companiilor, ponderi pe sectoare economice

IMM-urile au atras cea mai mare parte a creditelor, 69% din total, sau peste 85 de miliarde de lei, în creștere cu 5,6% față de decembrie 2019. Restul de credite, acordate corporațiilor, de peste 39 de miliarde de lei, au crescut cu 5,4%

Dobânzi mai scăzute și programele guvernamentale pentru IMM

Tendința de scădere a dobânzilor și programele guvernamentale (IMM invest și IMM Leaseing) sunt principalele cauze ale creșterii creditelor, potivit rapoartelor BNR.

De altfel, Banca Națională a susținut această tendință prin reducerea de trei ori a ratei de dobândă de politică monetară până la minimul istoric de 1,50%. În ianuarie a fost doborât și acest record, cu o rată de referință de 1,25%.

(Citiți și: „Argumentele BNR pentru amânarea creșterii dobânzii de politică monetară”)

„Apelul la împrumuturi bancare s-a accentuat vizibil, după cum sugerează creșterea cu 90% a volumului creditelor noi în lei, cu scadență de peste 5 ani, acordate companiilor în semestrul II față de aceeași perioadă din anul anterior (traiectoria prelungindu-se și în prima lună a anului 2021)”, spune un raport al BNR.

Sporul „s-a produs pe fondul tendinței descrescătoare a ratelor dobânzilor, dar o contribuție însemnată au avut și măsurile adoptate de autorități pentru susținerea financiară a companiilor afectate. Notabile sunt, în această privință, cele două scheme de garantare a creditelor pentru investiții – „IMM Invest România“ și „IMM Leasing“ de echipamente și utilaje, cu un plafon total al garanțiilor pentru anul 2020 de 20 miliarde lei și respectiv 1,5 miliarde lei”, mai spune BNR.

 

 

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

cursdeguvernare

Opiniile prezentate pe acest site, precum și comentariile la articole cad în responsabilitatea exclusivă a autorilor.

©Copyright - SC Varianta Media SRL

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: