PUZ-urile din 5 sectoare, în prag de suspendare - Nicușor Dan: Urbanismul din București, o golănie - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

PUZ-urile din 5 sectoare, în prag de suspendare – Nicușor Dan: Urbanismul din București, o golănie

24 februarie, 2021

Planurile urbanistice zonale din cinci sectoare ar putea fi suspendate în ședința de vineri a Consiliului General al Capitalei, pentru o perioadă de doi ani. Intervenția, a explicat miercuri primarul general, Nicușor Dan, într-o conferință de presă, vizează salvarea a sute de hectare de spațiu verde pentru că ar împiedica construirea în aceste perimetre.

Cele cinci sectoare ale căror PUZ-uri permit construirea de imobile pe spații verzi: 2, 3, 4, 5 și 6.

În cei doi ani de suspendare a acestor planuri urbanistice, toate construcţiile se vor face după Planul Urbanistic General al Capitalei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Autorizațiile de construire emise înainte de această suspendare rămân în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor.

Principalele declarații ale primarului general:

  • Urbanismul din București a fost în ultimii ani o golănie și cele 5 PUZ-uri de sector sunt doar exemple ale acestui urbanism (…) Din cauza acestor PUZ-uri, mulți oameni s-au trezit cu blocuri noi lângă locuințele lor, iar bucureștenii stau tot mai mult în trafic.
  • Este absolut scandalos ca în situaţia în care avem o poluare a aerului, avem zeci de mii copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din aceeaşi cauză, sute de hectare de spaţiu verde urmează să devină spaţii construibile prin aceste PUZ-uri.
  • Am prezentat un proiect care are şi acordul Ministerul Transporturilor pentru metroul de suprafaţă. Există zone în Bucureşti care nu sunt bine conectate, nu au încă metrou, cu alte zone de interes din Bucureşti. Unul din punctele importante din această reţea de metrou de suprafaţă e zona Giurgiului-Ferentari. Acolo vorbim de 200.000 de oameni care pot fi conectaţi cu zona Pipera, Otopeni. Primăria Sectorului 5 vrea să pună alte blocuri între blocurile care există în acea zonă.
  • În fiecare week-end avem sute de mii de bucureşteni care fug din Bucureşti şi se duc la mare, la munte, pentru că din păcate e un oraş în care nu ai ce să faci cu copiii. Noi avem mulţi kilometri de lac care pot deveni un loc în care să te duci cu copilul, în care să găseşti locuri de promenadă. Și ce fac aceste PUZ-uri de sector? Construiesc blocuri până în malul apei. Cum e posibil să ai străzi de 7 metri şi să prevezi blocuri de 14 etaje? Cum e posibil ca într-un oraş în care simţim cu toţii că s-a construit prea des încă din epoca ceauşistă, cum e posibil ca în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de sector să se spună că obiectivul este densificarea oraşului? Adică nu e suficient de aglomerat, hai să construim şi mai mult în oraşul acesta?
  • Ce se va întâmpla în urma suspendării PUZ-urilor de Sector? Pentru că se spune în spaţiul public că urmează aşa un fel de apocalipsă. Nu. Bucureştiul are o documentaţie de urbanism, după suspendarea PUZ-urilor de sector revenim la Planul Urbanistic General (…) Vor fi emise PUZ-uri punctuale pentru proiecte ca extinderea unor școli sau grădinițe, pasaje rutiere sau alte proiecte de infrastructură.

 


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr