Un organism independent care investighează Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a concluzionat că există ”suspiciuni puternice” că unii foști și actuali membri s-au angajat ”în activități de natură coruptivă” legate de Azerbaidjan, scrie EuObserver.
Unii dintre cei acuzați au beneficiat de caviar, covoare și nopți de cazare în hotelurile de lux din Baku dar în special de plăți „grase” pentru „activități de lobby” în beneficiul regimului.
Pe lista neagră, scrie HotNews, figurează și liberalul Cezar Preda care este acuzat, printre altele, că ar fi avut interese de afaceri în zonă.
Un nou raport a apărut după zece luni de cercetare, în care a fost analizat comportamentul membrilor adunării, alcătuită din deputați din 47 de țări din Europa și din Asia Centrală, toți membrii ai Consiliului Europei – o organizație internațională predecesoare UE și care se ocupă în special de drepturile omului, de democrație și de statul de drept.
Concluziile anchetei: a existat o lipsă de transparență în APCE și au existat conflicte de interese ale unor membri și foști membri ai APCE în relația lor cu Azerbaidjan.
Raportul, publicat duminică seara, afirmă că există ”suspiciunea puternică” că fostul președinte al APCE Pedro Agramunt a fost ”parte a unei activități de corupție”. Raportul evocă mai multe „elemente” care ar dovedi că Pedro Agramunt ar fi jucat un rol „determinant” în adoptarea de către APCE a unor decizii „favorabile Azerbaidjanului”.
Spaniolul Pedro Agrumunt a trebuit deja să-și părăsească postul anul trecut, după un vot de neîncredere în urma unui scandal generat de o întâlnire a sa cu președintele sirian Bashar al-Assad.
Raportul a spus că numirile lui Agrumunt în funcția de președinte al Partidului Popular European și apoi de președinte al Adunării ”au fost marcate de controverse și suspiciuni că activități corupte susținute de Azerbaidjan au jucat un rol în aceste numiri”.
Alți membri sau foști membri APCE au acționat, de asemenea, împotriva standardelor etice ale adunării și au încălcat codul de conduită relevant, se arată în raport. Printre aceștia, un alt spaniol, Agustin Conde, în prezent secretar de stat la ministerul spaniol al Apărării.
Raportul mai trece în revistă o serie de acuzații care au apărut în timpul anchetei, care ar implica Armenia, Kazahstan, Monaco, Muntenegru, Rusia, Turcia și Ucraina.
”Parlamentarii implicați sunt invitați să își suspende activitatea în perioada în care o comisie (a APCE) va examina situația caz cu caz”, a declarat duminică seara președintele APCE, Michele Nicoletti, într-o conferință de presă.
Printre acuzați figurează Eduard Lintner, un fost parlamentar german din CSU, care ar fi primit 800.000 de euro prin intermediul unor societăți-paravan.
O actuală deputată a CDU, fostă membră a APCE, Karin Strenz, este acuzată că ar fi fost plătită de către societatea lui Eduard Lintner, calificat drept „lobbyistul-cheie” al Azerbaidjanului.
Printre figurile centrale ale dosarului apare și parlamentarul italian Luca Volontè, vizat de la finalul lui 2016 de o procedură judiciară în țara sa pentru spălare de bani. Acesta este suspectat că a acceptat aproape 2,4 milioane de euro din partea puterii de la Baku.