vineri

19 aprilie, 2024

9 mai, 2017

Comisia pentru Apărare din Senat a adoptat marți un amendament al PSD prin care numirea șefului serviciului secret al ministerul de Interne, DGPI, ar urma să se facă fără avizul CSAT.

Potrivit unui comunicat de presă al USR, senatorul Nicolae Falcoi, reprezentantul acestei formațiuni în Comisia pentru Apărare, a cerut eliminarea acestui amendament și a unuia care secretiza activitatea DGPI.

Pentru a justifica scoaterea CSAT din procesul de avizare, PSD a propus ca șeful acestui serviciu secret să poată fi și un civil, arată USR.


Camera Deputaţilor a adoptat în martie 2017 proiectul de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă, măsură adoptată prin OUG de guvernul Cioloș, care a reorganizat activitatea DIPI după scandalurile care au vizat direcția după ancheta declanșată împotriva fostului ministru Gabriel Oprea.

În forma adoptată de Cameră, activitatea DGPI în domeniul securităţii naţionale urmează să aibă caracter secret de stat, direcţia va fi sub control parlamentar, iar numirea șefului se face de ministrul de Interne, cu avizul CSAT.

Interes special  PSD-ALDE pentru diminuarea atribuțiilor șefului statului

Pe data de 2 mai, Parlamentul a modificat Legea MApN, numirea directorului DGIA urmând să fie făcută de către ministrul Apărării, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. În legea în vigoare se prevede că numirea directorului general al Direcției Generale de Informații a Apărării este făcută de ministrul Apărării, cu aprobarea CSAT.

Pe data de 1 mai, CSM a intodus un amendament la Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor potrivit căruia Preşedintele României nu va mai putea refuza propunerile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de numire în funcţie a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şi a procurorilor şefi ai DNA şi DIICOT.


Pe data de 27 aprilie, Guvernul a emis o OUG de modificare a Legii de funcționare a ANCOM, președintele și vicepreședinții ANCOM urmând să fie numiți la propunerea Guvernului, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majorității senatorilor și deputaților prezenți. Anterior, numirea președintelui ANCOM se făcea de către Președintele României, la propunerea Guvernului. Pe lângă faptul că ANCOM reglementează o piață estimnată la 4 miliarde euro, instituția este cea care impune companiilor din piață accesul la echipamentele cu ajutorul cărora se fac interceptări.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: