27 octombrie, 2020

Ion Ganea, senatorul care nu mai răspunde la telefoanele PSD

Ședința Biroului Permanent al Senatului, în care urma să fie introdusă în circuit legislativ cererea președintelui de reexaminare a proiectului de lege care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor generale, nu s-a putut desfășura luni din cauza lipsei cvorumului.

Social-democrații au, teoretic, majoritate în Senat, atât în Biroul Permanent, cât și în plen. Votul de luni trebuia să fie doar o formalitate, deoarece PSD are șapte senatori în conducerea Senatului din cei 12 reprezentanți.

PSD pare însă că a pierdut majoritatea în Biroul Permanent, după ce un senator social-democrat, anunță Europa Liberă, a refuzat să răspundă la telefon și nici nu a participat la ședința online a conducerii Senatului.


Miza boicotului susținut de PNL și USR este de a bloca intenția PSD de amânare a alegerilor parlamentare pentru primăvara viitoare.

Legea care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor a fost trimisă la reexaminarea de președintele Iohannis. Strategia PNL și USR este să blocheze ședințele Biroului Permanent pentru ca legea să nu ajungă în plen.

PSD dorea ca reexaminarea proiectului să fie făcută în procedură de urgență.

Conform deciziei Curții Constituționale, în momentul în care legea intră în vigoare, Hotărârea de guvern care stabilește data alegerilor pentru 6 decembrie devine nulă.


Ședința de luni nu s-a putut desfășura din cauza lipsei cvorumului. Social-democrații mizau pe cele șapte voturi ale senatorilor săi, dar au avut surpriza să constate că senatorul PSD, Ion Ganea, nu le mai răspunde la telefon și nici nu este prezent la ședința online. Fără votul lui Ion Ganea, social-democrații nu aveau majoritatea, dar au sperat că o vor obține împreună cu UDMR.

Surse politice au declarat că nici senatorul UDMR, Tzancos Barna, nu le-a răspuns la telefon social-democraților. Contactat de Europa Liberă, acesta a precizat că nu s-a putut prezentat la ședința de luni din cauza unor probleme de sănătate în familie.

Senatorul Ion Ganea a fost ales în 2016 pe listele PMP din Tulcea, iar din 2018 a devenit afiliat grupului PSD. După ce acesta nu a mai prins un loc pe listele pentru parlamentare, PSD nu mai este sigur de votul lui Ion Ganea.

„Cazanciuc l-a sunat pe Ganea și nu i-a răspuns la telefon. Fără el nu avem majoritate. Știm că alegerile vor avea loc pe 6 decembrie, dar se încearcă fel de fel de lucruri în forță în loc să existe o consultare între toate partidele. Puteam decide în Parlament, prin consens, ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 6 decembrie”, a declarat un lider PSD din Senat.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a precizat pentru Europa Liberă că PSD va încerca și marți să convoace o ședință a Biroului Permanent

Calendarul bătăliei politice pentru alegerile generale

Guvernul a stabilit în luna septembrie că alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie. PSD, aliații săi și UDMR au votat însă o lege care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor. După ce judecătorii Curții Constituționale au respins sesizarea Guvernului, un rol important l-a avut președintele Klaus Iohannis. Dacă președintele promulga legea venită de la Curtea Constituțională, Hotărârea de guvern prin care data de 6 decembrie era stabilită ca ziua alegerilor devenea nulă.

După publicarea motivării, președintele a trimis legea la reexaminare după zece zile, înainte să fie obligat să o promulge.

În aceste condiții, PSD este obligat să obțină o majoritate în Biroul Permanent al Senatului pentru ca legea să ajungă în plen, iar cererea de reexaminare să fie respinsă. Orice zi de întârziere, scade șansele ca legea să fie promulgată înainte de 6 decembrie.

Dacă cererea de reexaminare este respinsă în Parlament, Guvernul poate ataca din nou legea la Curtea Constituțională. În aceste condiții, judecătorii ar trebui să se pronunțe din nou. Președintele are apoi dreptul să aștepte alte zile până la promulgare, iar legea intră în vigoare la trei zile după ce este publicată în Monitorul Oficial.

Boicotul din Senat are astfel drept miză păstrarea zilei de 6 decembrie pentru alegerile parlamentare. Cât timp PSD nu își asigură o majoritate în Biroul Permanent, legea rămâne blocată și nu produce efecte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: