luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 octombrie, 2019

Cu câteva zile înainte de moțiune, dar mai ales după demiterea Guvernului de către Parlament, PSD a pornit o amplă operațiune de salvare a ”armatei” de pile, rude și oameni de partid plasați în poziții de șefi de cabinet, consilieri, care ar fi trebuit să plece din ministere odată cu schimbarea Guvernului Dăncilă.

Pentru a evita situația, oamenii PSD sunt mutați pe funcții de funcționari publici sau de execuție publică, astfel încât să nu poată fi dați afară la instalarea noului guvern, transmite Digi24.

Cazul de notorietate este numirea recentă a purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, în funcția de consul general la Shanghai, China. Trebuie precizat că decizia Vioricăi Dăncilă respectă o veche cutumă guvernamentală, de a răsplăti fidelitatea purtătorului de cuvânt al Executivului.


Amploarea fenomenului apare însă la o simplă verificare a anunțurilor de concurs publicate de ministere, care arată o fervoare organizatorică în scopul transferării unor persoane pe posturile de funcționari publici.

Petre Daea și Sorina Pintea, fruntași la angajări

De exemplu, la Ministerul Sănătății a fost organizat chiar miercuri un concurs pentru funcții publice de execuție la Direcția relații cu presa, afaceri europene, relații internaționale, pentru un post de șef serviciu, un post de director adjunct, și mai multe posturi de consilier debutant.

În prealabil s-a făcut o selecție de dosare pentru aceste posturi, fiind acceptate un singur dosar pentru candidatura actualului șef de cabinet al ministrului Sorina Pintea, Daniela Petruța Enache, pentru postul de șef serviciu, și dosarul de candidatură al fiicei directorului de achiziții al ministerului Sănătății. Alexandra Comandașu, fiica lui Carmen Comandașu, a concurat pentru un post de consilier debutant.

Întrebată de Digi24.ro despre rostul acestui concurs, Simona Pintea a explicat că a trimis încă din luna iulie aceste posturi la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și că au fost aprobate.


Despre șefa sa de cabinet spune că ”are post în minister din 2008, este angajata ministerului din 2008 și a vrut să promoveze”. ”Eu nu am știut că ea și-a depus dosarul, dar este angajata ministerului din 2008 și a lucrat la cabinete la aproape toți miniștrii, pe care i-a avut Sănătatea”, a explicat Simona Pintea.

Despre fiica directorului de achiziții de la minister, susține că nu a știut.

Aproape toate ministerele organizează aceste concursuri prin care PSD își bate practic în cuie oamenii la guvernare. La ministerul Agriculturii se dau acum examene pentru posturile de directori, directori executivi și directori adjuncți la direcțiile agricole județene, unde au funcționat până acum interimari numiți de Petre Daea. Aceștia trec acum pe posturile de execuție pe bază de concurs și nu vor mai putea fi dați afară de viitorul Guvern.

În 31 octombrie are loc un concurs pentru un post de director la Agenția pentru Domeniile Statului, și tot în luna octombrie se vor ocupa și mai multe posturi de consilieri în cadrul ministerului, pentru care au fost selectați în prealabil drept candidați doar câte un om pentru fiecare post.

Este metoda cea mai simplă prin care PSD poate să își permanentizeze prezența în structurile administrației, deși el, de drept, nu se mai află la putere.

Guvernul PNL se gândește la un audit al aparatului birocratic

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat pentru Digi24.ro că știe că în toate instituțiile s-a declanșat operațiunea de ocupare a posturilor de funcționari publici de către oamenii PSD. ”Vom folosi toate pârghiile legale pentru a trimite acasă politrucii, leneșii și hoții”, a spus Orban.

Acesta susține că PNL are deja o viziune despre reorganizarea aparatului bugetar, care, făcând abstracție de medici, profesori și polițiști – sectoare bugetare în care se înregistrează deficit de personal – este mult supradimensionat.

Surse din conducerea PNL au explicat pentru Digi24.ro că, după datele primare, aparatul birocratic s-ar ridica la 1,2 milioane de oameni și că se ia în calcul ca Guvernul Orban să apeleze la o companie de audit internațională care să facă o analiză pe toate ministerele, companiile și agențiile de stat, ca să se afle numărul exact al acestora și al numărului de angajați.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: