vineri

19 aprilie, 2024

30 ianuarie, 2020

PSD a depus joi moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban acuzându-l că ”încalcă standardele europene” în materia legislației electorale, pe care o modifică fără consultare și dezbatere.

Pentru demiterea guvernului Orban este nevoie de 233 de voturi. Moțiunea de cenzură va fi citită în plen, iar votul va fi organizat săptămâna viitoare.

Potrivit Agerpres, moţiunea este semnată de 208 parlamentari, de la PSD şi UDMR, și este intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”.


Inițiativa apare a doua zi după ce Ludovic Orban a venit la Parlament pentru a asuma răspunderea guvernului pe un proiect de lege care reinstaurează sistemul de vot în 2 tururi la alegerile locale.

„Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere. Standardele europene electorale au fost stipulate exact pentru combaterea unor astfel de tentaţii ale partidelor de a schimba regulile în timpul jocului şi de a-şi crea astfel un avantaj în competiţia electorală”, arată iniţiatorii demersului antiguvernamental.

Potrivit documentului, prin moţiunea de cenzură se sancţionează tocmai încălcarea gravă a standardelor electorale.

„Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!”, susţin semnatarii moţiunii.


Dacă moțiunea de cenzură este respinsă, atunci modificarea legii alegerilor locale intră automat în vigoare. Dacă moțiunea este votată, guvernul este demis iar proiectul de lege este considerat respins, deci nu intră în vigoare.

Deși moțiunea a fost semnată de 208 parlamentari, în demersul de demitere al Guvernului Orban sunt angrenați, teoretic, 232 de parlamentari: 198 ai PSD, 30 ai UDMR și 4 ai grupului lui Teodor Meleșcanu. ”Votul de aur” poate veni fie de la independenți, fie de la minorități.

Realitatea bate însă calculele teoretice, la toate moțiunile existând absenți, motivați sau nu, din orice tabără. Premierul Ludovic Orban afirma miercuri că, ”din calculele sale”, moțiunea nu va trece pentru că taberei PSD-UDMR îi lipsesc 7-8 voturi.

Președintele Iohannis a declanșat de la începutul anului o campanie insistentă de promovare a alegerilor anticipate. Această moțiune de cenzură poate însemna momentul în care planul președintelui începe să capete consistență. Pentru a fi finalizat, mai trebuie ca Parlamentul să respingă două propuneri de guvern.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: