În condițiile în care programul de guvernare PSD se bazeaza pe o creștere de 1,4% PIB, față de 0,6% în anul 2016, a contribuției industriei la formarea Produsului Intern Brut în 2017, reprezentanți ai unor companii industriale românesti, membre ale Patronatului Investitorilor Autohtoni ( PIAROM), au participat la o întalnire cu conducerea Ministerului Economiei pentru a analiza mijlocale prin care această estimare poate fi atinsă.
În cadrul întâlnirii oraganizate vineri, săptămâna trecută, principalul mesaj transmis guvernului, potrivit unui comunicat PIAOM, a fost legat de necesitatea promovarii unei politici industriale consistente, vizând cunoașterea și mobilizarea capacităților industriale în realizarea unor proiecte de modernizare a României (transport urban, echipamente industriale diverse, colaborari in domeniul inzestrarii armatei s.a.m.d).
Potrivit PIAROM, ”există angajamentul regândirii și realizarii unei alocări mai echilibrate a ajutoarelor de stat în anul 2017, pentru susținerea capitalului autohton performant”.
Printre propunerile avansate de PIAROM se numără:
- Punerea rapidă în aplicare a unor măsuri clare care să asigure o mai bună intrare a produselor românești pe piața internă, îndeosebi prin utilizarea practicii europene de a permite achiziția directă de produse ”serie zero” sau ”prototip” pentru validarea funcționalității lor în condiții reale de utilizare, procedură care ar putea contribui concret atât la creșterea cererii interne cât și la consolidarea producătorilor români.
- Eliminarea piedicilor concrete legate de întocmirea caietelor de sarcini, condițiile de finanțare/ garantare oferite de Eximbank, condiții mult mai costisitoare decât cele oferite de alte bănci unor competitori, cum ar fi cei din Polonia sau Germania, și de ignorarea performanțelor tehnice oferite de produse industriale inovative s.a.m.d.
- Reglementarea fermă a condițiilor de sprijinire a intrării pe piața internă a unor produse, îndeosebi a unor produse inovative, condiție esențială pentru a putea asigura referințe solide la participarea cu aceste produse oferite în licitații internaționale.
- Modificarea atitudinii diplomației economice românești, atat la nivelul reprezentanților consulari la unele ambasade, dar și a modului în care acționează departamentul specializat din Ministerul Afacerilor Externe.
Totodata, au fost prezentate rezultate a unor companii inovatoare romanesti, care alaturi de companiile industriale performante, pot deveni parteneri valorosi a unor companii Internationale, crescand astfel valoarea adaugata realizata de capitalul autohton, a profitului, taxelor si impozitelor realizat in Romania. Toate acestea in conditiile in care viitoarea politica industriala, va suferia o schimbare majora, rapida, fata de orientarile guvernarilor anterioare.
Companiile membre PIAROM participante la intalnire si-au exprimat increderea in masurile cuprinse in programul de guvernare, solicitand ca acestea sa fie transpuse cat mai rapid in reglementari transparente, supuse dezbaterii publice, indeosebi cu reprezentantii companiilor romanesti direct implicate , similar cu consultarile directe avute de guvern si Presedentie cu reprezentii unor companii multinationale. Companiile romanesti solicita adoptarea de masuri vizand cresterea interesului administratiei centrale si locale, sprijinul si aprecierea produselor realizate de companiile cu capital autohton, produse capabile direct sau in cadrul unor proiecte complexe internationale sa satisfaca necesitatile autentice ale acestora. arată comunicatul PIAROM.