Zona euro trebuie să continue implementarea reformelor structurale și o integrare mai strânsă, inclusiv prin înființarea unui minister de finanțe comun pentru a putea asigura o creștere economică sustenabilă pe termen lung, arată guvernatorii băncilor centrale din Germania și Franța într-un articol publicat în presa germană și citat de Reuters.
În materialul intitulat ”Europa, la răscruce de drumuri”, cei doi bancheri centrali argumentează că Banca Centrală Europeană (BCE) nu este în poziția de a crea creștere economică sustenabilă pe termen lung pentru cele 19 state ale blocului monetar.
BCE și-a ratat ținta de inflație de aproape, dar sub 2% în ultimii trei ani, o revenire a prețurilor fiind puțin probabilă având în vedere prăbușirea cotațiilor internaționale, creșterea economică modestă, creditarea slabă și creșterea modestă a salariilor din zona euro.
”Cu toate că politica monetară a făcut multe pentru economia zonei euro, nu poate crea creștere economică sustenabilă”, susțin Jens Weidmann, președintele Bundesbank și Francois Villeroy de Galhau, șeful Băncii Franței.
Zona euro are nevoie de un program decisiv pentru implementarea reformelor structurale, o uniune financiară și investițională, precum și un cadru mai bun pentru politicile economice, argumentează cei doi guvernatori.
Ideea înființării unui minister al Finanțelor pentru zona euro a fost vehiculată și în 2011, pe fondul nevoii de coordonare a politicilor naționale după ce Uniunea Europeană a fost nevoită să finanțeze planuri de salvare în valoare de sute de miliarde de euro pentru Grecia, Irlanda și Portugalia.
”Asimetria actuală dintre suveranitatea națională și solidaritatea comunitară prezintă un pericol la adresa stabilității uniunii noastre monetare”, se arată în articolul citat.
”O integrare mai strânsă pare a fi soluția evidentă de a redresa încrederea în zona euro deoarece acest lucru ar favoriza dezvoltarea unor strategii comune pentru finanțele publice și reformele statelor membre astfel încât acestea să susțină creșterea”, argumentează cei doi oficiali.
Un răspuns
Nici o sansa sa se adopte o astfel de masura (minister de finante al zonei euro) .
Italia e total impotriva .
Cu datoria publica mereu in crestere si deficitul bugetar marit in 2016 , nu sint prosti sa accepte sinuciderea financiara. 🙂