vineri

19 aprilie, 2024

10 decembrie, 2019

Valer Dorneanu, președinte CCR

Premierul Ludovic Orban a anunțat că proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale exceptează doar pensiile de serviciu ale militarilor, nu și pe cele ale magistraților.

Eliminarea derogării de la principiul contributivității va fi însă imposibilă în cazul magistraților, existând deja o decizie a CCR ce declară neconstituțională o astfel de măsură.

„Decizia noastră este clară, noi susținem calculul pensiilor pe principiul contributivității, cu singura excepția a pensiilor de serviciu care sunt acordate cadrelor militare. Avem și noi un proiect de lege, are și USR un proiect de lege. Le cerem parlamentarilor să amendeze, dar să susțină proiectul de lege în care să punem punct practicilor pensiilor speciale, cu excepția pensiilor de serviciu pentru militari”, a declarat premierul Orban, luni, citat de Mediafax.


O eventuală lege prin care s-ar elimina pensiile magistraților ar fi declarată neconstituțională, cauza fiind lămurită încă din 2010, când Cabinetul Emil Boc a reformat sistemul pensiilor și a desființat toate pensiile speciale, inclusiv pe cele ale militarilor, mai puțin pe cele ale judecătorilor și procurorilor.

Decizia care a stabilit că pensiile magistraților trebuie păstrate

În Decizia nr. 873 din 2010, CCR declara că pensiile primite de magistrați nu reprezintă un privilegiu, ci o compensație a absenței unor drepturi fundamentale, a impunerii unor  incompatibilități stabilite la nivel constituțional pe parcursul întregii cariere profesionale, precum și responsabilitățile și riscurile impun acordarea dreptului la pensia de serviciu.

În opinia CCR, „statutul constituțional al magistraților… impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. (3) din Legea fundamentală”.

Pensiile magistraților, cele mai mari 

În categoria pensiilor speciale plătite prin Casa Națională de Pensii, cele ale magistraților sunt cele mai numeroase și mai consistente.


Situația din luna noiembrie arată că existau 3.861 de procurori și judecători care încasau pensie, pensia medie era de 18.668 lei, din care 17.363 era contribuția, adică subvenția medie a statului:

Reamintim că pensiile militarilor, polițiștilor și foștilor lucrători din serviciile secrete se virează prin casele lor de pensii, cu prin CNPP.

De asemenea, pensiile speciale ale parlamentarilor se plătesc din bugetele alocate Senatului și Camerei Deputaților.

Judecătorii CCR ar trebui să decidă eliminarea propriilor pensii, actuale sau viitoare

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, instituția care se va pronunța pe o eventuală nouă încercare de eliminare a pensiilor magistraților, a încasat anul trecut:

  • pensie de magistrat de 322.220 lei
  • pensie specială de fost parlamentar – 74.424

Dintre cei nouă judecători constituționali, alți șase au deja pensii (nu toate sunt de magistrat):

  • Cristian Deliorga – fost magistrat
  • Marian Enache – fost parlamentar
  • Daniel Morar – fost șef DNA
  • Livia Stanciu – fostă președinte ICCJ
  • Mona Pivniceru – fost judecător
  • Varga Atilla -fost parlamentar
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: